Tanzanias uundgåelige dyr

Safari er en fantastisk oplevelse, og alle dyr lige fra store til små, er af interesse, når man bevæger sig rundt i det afrikanske vildnis. Således er det både spændende at se ørnene, der svæver rundt på udkig efter deres næste bytte, samt at se girafferne gå stolte og ranke over savannen. Hvad hver enkelt person finder spændende og givende på en safari er individuelt, og der eksisterer således ikke en fiasko inden for safari. Dog er der opstået en generel holdning til, hvilke dyr der er centrale for en safari oplevelse, hvilket henholdsvis er opdelt i ‘The Big Five’, The Small Five’ og ‘The Big Nine’.

The Big Five

Den kendte klassiker af dem alle er The Big Five. Betegnelsen dækker over fem dyr, som af mange er højt på ønskelisten over hvilke dyr, de gerne vil se på en safarirejse til Tanzania eller bare Afrika generelt. Disse fem dyr er:

Historien bag hvorfor netop disse fem dyr er på listen, stammer tilbage fra den gang, hvor det var meget populært at tage på storvildtjagt. De fem dyr var nemlig de fem dyr, som der var meget prestige i at skyde, når man var på storvildtjagt i Afrika. Dermed var det disse fem dyr, som de forskellige jægere jagtede, når de var på jagt. Heldigvis er dette ikke hvorfor de fem dyr er populære længere. Nu leder folk efter The Big Five, grundet en fascination af disse imponerende og smukke dyr.

Løve - The Big Five
Leopard - The Big Five
Næsehorn - The Big Five
Elefant - The Big Five
Bøffel - The Big Five

The Small Five

En ikke så kendt udgave af grupperinger af safaridyr er The Small Five. Denne gruppe er lavet som pendant til The Big Five. Udtrykket blev bragt til live for at anerkende de mindre – og mindre bemærkede – dyr. Således blev udtrykket skabt for at lægge vægt på, at disse små gådefulde dyr, også var værd at se efter på en safari i Afrika. De fem små dyr er:

  • Elefant spidsmus
  • Bøffel væver
  • Leopard skildpadde
  • Løvemyre
  • Næsehornsbille

Som det fremgår ovenfor er hver en “lille” art en selvmodsigelse af dens blotte størrelse i forhold til de fem store dyr, men den første del af dyrets navn relaterer til af de store kendte dyr. Således er der lagt en form for ironi i, at “De Fem Små”, næsten er små udgaver af den “originale version”.

Næsehornsbille - the small five
Elefant spidsmus - the small five
Bøffel væver - the small five
Myreløve - the small five
Leopard skildpadde - the small five

The Big Nine

The Big Nine‘s gruppering af dyr er rent faktisk blot en udvidelse af The Big Five. Således indgår både, løven, leoparden, elefanten, næsehornet, bøflen, men denne gruppe af dyr er blot blevet udvidet med også geparden, giraffen, zebraen, og flodhesten, hvilket giver en liste over følgende dyr:

Således var The Big Five ikke længere tilstrækkeligt på en safari, da de fleste safari-gæster gerne ville opleve mere og flere dyr på en safarirejse til Afrika. Men spørgsmålet er jo så også om ni dyr er nok på en liste, eller om denne måske en dag vil blive udvidet til The Big Fifteen?. Mangfoldigheden og koncentrationen af dyr i Tanzania er utrolig, hvorfor der er mange andre dyr, som bestemt også er vigtige at se på en safarirejse. Eksempelvis er Tanzania især kendt for nogle af deres primater, hvor man kan møde den røde colobus abe eller Jane Godalls chimpanser. Men ét er sikkert, der vil helt bestemt være dyr, som er værd at opleve og observere på en safarirejse til Tanzania ligegyldig hvilke dyr, man går efter.

Giraffer - the big nine
Gepard - the big nine
Zebra - the big nine
Flodhest - the big nine

Leave a Reply