Bestig Kilimanjaro

At bestige Kilimanjaro er noget af det smukkeste, man kan opleve og bestemt en oplevelse, der kan anbefales på det stærkeste. Tanzania er i sig selv et yderst smukt land, som gemmer på et utal af fantastiske oplevelser. Kilimanjaro får med sin snehvide top og karakteriske facon en helt majestætisk udstråling, som det rejser sig op over de tanzanianske højsletter.

Dét at bestige Kilimanjaro vil give dig mulighed for at stå på Afrikas tag og skue ud over det afrikanske kontinent og det smukke landskab der omgiver bjerget. Der er en næsten endeløs liste over mulige oplevelser, du kan få på din vej op mod toppen af Kilimanjaro. Her har vi samlet alt hvad du skal vide om at bestige det smukke bjerg og nå toppen af Afrika.

Fantastiske Kilimanjaro-rejser

Drømmer du om at stå på afrikas tag? Så lad os hjælpe dig med at bestige Kilimanjaro.

Kilimanjaro 5.895 meter
8 dage på den fulde Lemosho rute, Kilimanjaros flotteste rute med størst topchance
Kilimanjaro, safari og Zanzibar
Det optimale eventyr - bestigning af Kilimanjaro, storslået safari og badeferie på eksotiske Zanzibar.
Kilimanjaro Machame ruten
Tag med eksperterne på Kilimanjaro. 7 dage med optimale topchancer

Kilimanjaro

Naturoplevelser på din tur af op af Kilimanjaro

Kilimanjaros bjergskråninger er frodige, og her er en tyk, grøn skov. De omkringliggende sletter er tørt græsland, som er hjemsted for elefanter, løver og mange andre af de fantastiske dyr, der lever på den afrikanske savanne.

Kilimanjaro dækker over fem klimazoner, hvilket viser sig i de meget forskellige omgivelser efterhånden som man bevæger sig op af bjerget. Ved foden af Kilimanjaro befinder man sig i en regnskov og helt anderledes er landskabet, når du når toppen, hvor du går gennem stenørkenen for at komme op til kraterranden, hvor du er omgivet af gletschere.

Skoven ved foden af Kilimanjaro er præget af store træer, der kaster en mørk skygge over skovbunden, og derved skaber en verden i mange etager. Denne fugtige og frodige skov er hjem for mange forskellige plantearter og dyr, og er helt bestemt et sted, hvor det er værd at gå på en mindre opdagelsetur.

Jo højere op ad Kilimanjaros bjergskråninger du bevæger dig, jo lavere bliver buske, lyngområder eller kæruld. Længst mod toppen kan ikke engang disse hårdføre planter klare sig, kun larver, mos og nogle få stenbræk overlever de ekstreme forhold. Dog er der helt ved kraterhullernes varme dampe et par få og hårdføre planter, der med deres rødder klynger sig til den fattige jord.

Rejsen op af Kilimanjaro er helt unik, og man får betydningen af klimazonerne helt ind under huden.

Spændende dyreliv omkring Kilimanjaro

Mærkeligt nok er der en del dyr, der er i stand til at overleve højt oppe ad bjerget, således er der rig mulighed for at se det interessante dyreliv det meste ad vejen op mod Kilimanjaros top. Antiloper, bøfler, sjakaler og vilde hunde er alle blevet set på Shira plateauet, som er i 3600 meters højde.

Højt på bjerget er der dog ikke mange dyr der kan overleve, men når en større rovfugl svæver forbi, er det rigtig imponerende. En mere irriterende fugl man kan møde på toppen, er den frække hvidhalsede ravn, som er kendt for at tømme de rejsendes rygsække for næsten alt spiseligt.

Helt anderledes er det i skoven for foden af Kilimanjaro, hvor det vrimler med aber, små hjorte, antiloper, masser af mindre pattedyr, og fugle i alle størrelser. Mange af dyrene kan være svære at se, men kan ofte høres.

Kilimanjaro
kilimanjaro tropisk
kilimanjaro endemisk
kilimanjaro sne

Kilimanjaros tre toppe

Kilimanjaro betyder “skinnende bjerg” på Swahili og bjerget er så højt, at bjergtoppen er dækket af sne, selvom det kun ligger 330 km syd for Ækvator.

Der er dog ikke tale om nogen teknisk vanskelig opgave når man bestiger Kilimanjaro og for at nå det højeste punkt, Uhuru Peak, er der nærmere en meget hård trekkingtur.

Dog er det vigtigt at tilføje, at turen op af Kilimanjaro også indeholder seriøse udfordringer, som ikke skal ignoreres. Især højdesyge er noget, man skal tage seriøst, og med Kilimanjaros 5895 meter, er dette ofte en faktor, der gør, at mange må vende om og dermed ikke når toppen.

Akklimatisering tager tid, så det er vigtigt at afsætte cirka 5-8 dage til at nå toppen.

Det højeste punkt Uhuru Peak er på den vulkanske kegle Kibo, mens de øvrige toppe er Mawenzi og Shira.

  • Uhuru Peak

    Uhuru Peak er som sagt det højeste punkt og det som mange forbinder med ”Afrikas tag”. For at nå Uhuru Peak skal du trekke hele vejen af Kilimanjaro og nå toppen med en højde på 5.895 meter.

  • Mawenzi

    Mawenzi er en af de vulkanske kegler ved Mount Kilimanjaro og har en højde på 5.149 meter.

  • Shira

    Shira er ligeledes en vulkansk kegle ved Kilimanjaro med en højde på 3.629 meter.

De bedste ruter på Kilimanjaro

Når man vælger at bestige Kilimanjaro, er der forskellige ruter, man kan vælge for at nå toppen af Kilimanjaro. Der er forskellige fordele og ulemper ved de forskellige ruter, således er det vigtigt at vælge den rute, der passer til ens kunnen og ønsker. Der er mange forskellige ruter, hvoraf de mest kendte er:

  • Rongai ruten
    Dette er den eneste nordlige rute på Kilimanjaro, og der er mulighed for en nogenlunde akklimatisering. Landskabet på denne rute er meget tørt og landskabet er derfor ikke så frodigt her, men denne rute har dog sin egen charme.
  • Marangu ruten
    Dette er den “letteste” rute på Kilimanjaro, men det er dog stadig en udfordring at nå hele vejen op til toppen. Hvert år er mange, som må give op undervejs på denne rute. Denne rute er den mest populære og kan derfor ikke anbefales hvis man gerne vil opleve det mere uberørte og øde Kilimanjaro samt have gode chancer for at nå toppen.
  • Lemosho ruten
    Ruten begynder ved Londorossi og ender ved Uhuru Peak. Denne rute er en af de bedste ruter på Kilimanjaro. På denne rute, bevæger man sig over Shira plateauet, som er et utroligt smukt område, hvor kroppen samtidig har mulighed for stille og roligt at vænne sig til højderne. Denne rute er helt fantastisk og kan bestemt anbefales.
  • Machame ruten
    Denne rute er rigtig god, men den kræver dog minimum en uge for at kroppen kan akklimatisere ordentligt undervejs. Ruten starter ved Machame og ender ved Uhuru Peak, og tager dig på en smuk tur op af Kilimanjaro. Man kommer ikke over Shira plateauet, men det er muligt at se dette på afstand.

Uanset, hvorvidt man er til bjergbestigning eller ej, så er Kilimanjaro dog stadig en seværdighed, der bestemt er værd at besøge. Det sagnomspundne bjerg byder på utallige oplevelser på grund af den fantastiske historie, den smukke natur og det spændende dyreliv.

trekkking kilimanjaro og plante

Hvem kan bestige Kilimanjaro?

Trods Kilimanjaro ikke er så teknisk svært et bjerg, som andre i samme højde, bør ikke alle give sig ud med en bestigning af dette. Det udgør nemlig en utrolig stor belastning – både psykisk og fysisk – hvorfor vi anbefaler, at man minimum er 15 år.

Ifølge de lokale myndigheder er aldersgrænsen på blot 12 år, hvilket vi dog aldrig vil anbefale. Børn akklimatiserer simpelthen ikke så godt, som voksne gør, og derfor mener vi, at det er absurd at anbefale børn ned til 12 års alderen at bestige Kilimanjaro. Udover dette er nøgleordet for topchancer akklimatisering.

Når det er sagt så kan alle med god styrke og udholdenhed sagtens bestige Kilimanjaro. Det gælder unge såvel som ældre. Kilimanjaro er dermed en mulighed for de fleste store børn og voksne til at bestige et bjerg.

Det handler om at finde et bureau med erfaring i højder og ruteplanlægning. Alt for mange fejler årligt, da de simpelthen har taget en rute, der ikke giver tid til akklimatisering. For at opnå de maksimale topchancer, bør man vælge en rute med 7-8 dage på bjerget. Dette giver ikke blot højere topchancer, men også muligheden for at opdage, nyde og blive bjergtaget af de nærmest uendeligt smukke omgivelser.

Træn op til Kilimanjaro

Selvom Kilimanjaro ikke er et teknisk svært bjerg at bestige, kræver det en god udholdenhed og fysisk at nå helt til toppen. Det er derfor for mange en god ide at gå i gang med at træne op til Kilimanjaro 6-12 måneder før bestigningen.

Det er en god ide både optimere sin styrke, gennem forskellige former for styrketræning samt at træne sin udholdende. Især din udholdenhed og viljestyrke er vigtig at have trænet, når du skal op i den tynde luft som du møder på toppen af Kilimanjaro.

Vores erfaring siger, at mange er glade for at have trænet en del løb og specielt bakkeløb inden deres tur op af kili. Ved bakkeløb træner du nemlig både din udholdenhed og dine lårmuskler på en yderst effektiv måde.

Derudover er det rigtig vigtigt at du er vant til at gå med rygsæk og ikke for ondt i ryggen af at bære en taske der vejer helt op til 8 kilo imens du bevæger dig op ad bjerget.

træn dit åndedræt

Udover at træne din kondition og fysisk kan det også være en stor fordel for dig at træne dit åndedræt. Det er nemlig sådan at jo højere man kommer op af Kilimanjaro, jo mindre ilt vil der være i luften. Dette betyder, at man kommer til at trække vejret oftere end man normalt vil, hvilket også vil gøre, at man bliver hurtigere forpustet.

Derfor er det også vigtigt, at man ikke presser sig selv for meget, men tager det stille og roligt på vej op ad bjerget. Selvom du føler dig frisk og stærk når du starter din trekkingtur så er det vigtigt at bevæge dig langsomt hele vejen op.

Hvis man går for hurtigt op, kan man opleve hjertebanken, hovedpine, og kvalme, hvorfor det er en god idé at tage det stille og roligt, og nyde de smukke omgivelser. Yderligere dehydrerer man jo højere, man kommer op ad bjerget, hvilket faktisk er den største årsag til højdesyge. Derfor er det en god idé hele tiden at huske at drikke vand, både på op- og nedturen.

trekkking kilimanjaro og plante

Hvordan får man vand på Kilimanjaro

Som nævnt oven for er vand meget vigtigt, når man bestiger Kilimanjaro. Man bærer selv sit vand, hvilket også er en årsag til, at man skal være stærk i sit korpus, da man fra dagens start helst skal have omkring fem liter med sig. Vandet bliver oftest kogt af en af guiderne, hvorefter dine vanddunke bliver fyldt op.

Hvornår på året skal man bestige Kilimanjaro?

Det er muligt at bestige Kilimanjaro året rundt, dog er der nogle årstider, der er bedre end andre. De bedste årstider må vurderes til at være januar-februar og september-oktober. Dog er der mange andre årstider, hvor man kan få en lige så skøn tur til toppen af Kilimanjaro, så det er bare med at aftale dette med ens rejseguide.

Hvordan er vejret på Kilimanjaro?

I og med at Kilimanjaro er 5.895 meter højt, skifter klimaet selvsagt på vej op ad bjerget. Turen op ad bjerget starter i det varme og tørre plateau, hvor temperaturene snildt kan snige sig over 30 grader celsius. Derfra går turen op ad, og der bliver således koldere og koldere. Man kommer gennem skov, hvor der kan være mulighed for regn. Videre på turen bliver terrænet mere og mere goldt for til sidst næsten at være bart. Dette følger temperaturen, som også falder, hvor der på sidste etape kan forekomme sne.

På toppen er der permanent is, og temperaturen kan komme helt ned på minus 25 grader celsius. Toppen af Kilimanjaro er faktisk dækket af en gletsjer, som dog er ved at smelte, grundet den globale opvarmning. Forskere regner med, at alt sneen på toppen af Kilimanjaro vil være væk om omkring 20 år. Derrfor skal man skynde sig at bestige Kilimanjaro, hvis man ønsker at opleve den hvide top i Afrika.

trekkking kilimanjaro og plante

Safari i Kilimanjaros Nationalpark

På en rejse i Kilimanjaro Nationalpark er der foruden bjergbestigning også mulighed for safari. Der kan findes en lang række spændende pattedyr i parken. Over trægrænsen er især træhyraxen ofte set, ligeledes er duiker antilopen og forskellige gnavere et normalt syn. Sommetider viser bushbukken og den røde duiker antilope sig også over trægrænsen, ellers ser man de fleste dyr nede i den montane skov.

Cape bøflen holder til i den montane skov, og lejlighedsvis bevæger denne sig ud på de åbne græsarealer. Hvis man er på udkig efter elefanter, holder disse ofte til mellem Namwai og Tarakia floderne, og en sjælden gang bevæger elefanterne sig op mod højere stigninger. Yderligere kan man i de montane skovområder opleve både den blå abe, sort og hvid colobus, bushbaby og leoparder, samt mange andre dyr. Således er der stadig mulighed for at gå på safari opdagelse i Kilimanjaro Nationalpark, på trods af bjergets dominerende betydning for området.

kilimanjaro elefanter

kilimanjaro næsehorn
kilimanjaro leopard
kilimanjaro giraffer

Overnatning på og omkring Kilimanjaro

Der er mange overnatningsmuligheder i parken, dog mest på vej op ad bjerget, da de fleste som besøger parken, er her for at bestige Kilimanjaro. Dermed er der flere hytter og lejrpladser rundt omkring på bjerget. Yderligere er der adskillige hoteller og lejrpladser uden for parken, eksempelvis i landsbyen Marangu eller byen Moshi.

. Man kan nå Kilimanjaro nationalpark med fly til Arusha Lufthavn, eller direkte til Kilimanjaro Lufthavn, begge ligger tæt på nationalparken. Fra lufthavnene kan man kan køre på motorcykel eller med bil for at komme frem til Kilimanjaro Nationalpark. Man kan i princippet tage til Kilimanjaro Nationalpark hele året, dog er den klareste og varmeste periode i december, januar og februar. Vejret er dog også tørt, men koldere, fra juli til september.

Kilimanjaros historie

Kilimanjaro er for det meste dækket af hvide skyer, der dækker toppen og disse skyer medvirker til, at Kilimanjaro er forbundet med mystik.

Kilimanjaro har i århundreder været omdrejningspunkt for det østafrikanske folks sagn og religioner. Der er desuden blevet fundet spor, som tyder på at mennesker langt tilbage i historien har jaget dyr og samlet planter omkring Kilimanjaro.

Der er blevet talt om Kilimanjaro I flere århundreder. Man mener at den første der omtalte det smukke bjerg var den alexandrinske geograf Ptolemaios. Han berettede nemlig om landet i Østafrika, der husede “menneskeædende barbarer” og ”store snebjerge” hvoraf det forventes, at det er Kilimanjaro han hentydede til. Det første bud på omtalen af kilimanjaro stammer dermed helt tilbage til det andet århundede e. Kr. Dette er dog lang tid før at Kilimanjaro blev kendt for europæerne, da dette først skete i 1848.

Størstedelen af Kilimanjaro er nu en nationalpark, som er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.
Dette er sket på grundlag af den helt enestående natur samt de særlige geologiske forhold, der eksisterer i området omkring Kilimanjaro.

trekkking kilimanjaro og plante

Pakkeliste til bestigningen af Kilimanjaro

Kilimanjaro er et alsidigt bjerg, hvorfor det er nødvendigt at have meget forskelligt udstyr med, når man skal bestige Kilimanjaro. Her er en liste over ting, der bestemt er vigtige at huske at pakke:

  • Gode vandrestøvler, som er gået til hjemmefra
  • Vandretøj generelt, især gode bukser, der kan klare lidt af hvert
  • Vandrestav
  • Regntøj, da regn sagten kan forekomme på vej op
  • Skiundertøj, det bliver rigtig koldt på toppen
  • Varme sokker
  • Hue, der kan dække hele ansigtet
  • Handsker og halstørklæde
  • Solbriller og solcreme af høj faktor
  • Vandflaske, man skal kunne transportere 4-5 liter vand
  • Pandelampe, det er vigtigt, at man har sine hænder frie
  • Telt, underlag og sovepose

Igen er det altid en god idé at tjekke med ens rejseguide, om hvad denne helt præcist forventer, at man har med, da det er yderst ærgerligt og problematisk, hvis man mangler noget, når man først er på vej op ad Kilimanjaro.