Flodhesten

I Afrika er flodhesten, på grund af dens ekstreme temperament, det farligste pattedyr, da den slår flest mennesker ihjel om året. Det er især når flodhesten har unger, at den er meget aggressiv. I særdeleshed hvis man kommer for tæt på den og dens unger. Efter elefanten og næsehornet, er flodhest det tredjestørste pattedyr og er i blandt The Big Nine.

Fakta om Flodhesten

Navn: Hippopotamus amphibius
Levested: Savannen i Afrika
Alder: 40-50 år
Størrelse: 2500-3000 kilo
Føde: Planteædende, græs til tider vandplanter
Kendetegn: Den store krop og korte ben i floden
Flodhest11
Flodhesten, som er et pattedyr, findes i dag kun syd for Sahara i Afrika, hvor der findes to nulevende arter. De to arter er den almindelige flodhest Hippopotamus amphibius og dværgflodhesten Choeropsis liberiensis. En tredje art fandtes engang på Madagaskar og hed Hippopotamus lemerlei, men blev desværre udryddet for omkring tusind år siden. Man har for nylig fundet ud af at flodhesten nærmeste nulevende slægtninge er gruppen af svin. Man vidste ikke før hvor flodhestene stammede fra, eller hvilke dyr de var i slægtninge med.

Flodhestens fysiske kendetegn

Hele flodhestens udseende har tilpasset sig et liv i vandet. Hvor både dens næsebor, ører og øjne sidder på oversiden af hovedet. Flodhesten er ikke det mest yndefulde, når man tænker på dens udseende. Den har i hele taget et meget klodset udseende med dens meget korte ben, kæmpe krop, hårløse hud og tykhudet.

Flodhestens største aktivitet er at dase i vandet. Hvor den svømmer ubesværet og kan holde sig neddykket i op til 30 minutter, selvom den vejer godt et par ton. Den tunge flodhest kan komme forbavsende hurtig på land, når man tænker på dens korte ben og meget tunge krop. På trods af dens tunge krop, kan flodhesten komme op på en fart af 30 km/t og er også i stand til at forcere stejle flodbanker.

Flodhestens hud er speciel fra andre pattedyrs hud, da den er næsten hårløs og uden duft- og sved kirtler. Udtrykket at flodhesten “sveder blod” er ikke helt korrekt eller forkert, flodhestens porer i huden afgiver nemlig et tyktflydende rød sekret. Det røde sekret beskytter flodhesten mod solen, udtørring og hvis den har oplevet rifter og sår, så skulle det røde sekret have en helende effekt. Det er nemlig ikke helt atypisk at flodhesten har rifter eller sår, da især hannerne er meget aggressive overfor hinanden.

Flodhestens levesteder

flodhesren Flodhestens levested er syd for Sahara i Afrika, men mere specifikt skal du rejse til Østafrika for at opleve dette massive pattedyr. Her lever flodhesten i vandhuller, floder og søer. Flodhesten er et meget socialt dyr som lever i flokke. Flokkene er typisk på omkring 10 til 15 flodheste som bliver ledet af en dominerende han.

Flodhesten lever ikke kun i vand, det er nemlig et dyr som både kan leve på land og i vand. Dog befinder flodhesten sig mest i vandet i løbet af dagen, og kun om natten sniger den sig op af vandet for at spise planter og græs. Derfor er dyrets levested også meget tæt ved vandområder, fordi det er der, den tilbringer mest af dens tid.

Flodhestens føde

Flodhesten kan åbne sit gab helt op til 120 centimeter, hvor der primært ryger diverse planter og græs ind i dens store gab. Flodhesten har en tredelt mave som gør, at den kan bruge hele dagen på bare at dase i vandet helt uden at spise. Hvilket gør at den har et effektivt fordøjelsessystem. Flodhesten spiser primært kun om natten, hvor den bevæger sig på land. Her er det meget sjældent at man ser flodhesten spiser af de planter der befinder sig i vandet, men det kan dog ske.

Da det er et stort dyr på omkring de 2,5 til 3 ton skal der også noget føde til, hvilket betyder at flodhesten indtager omkring 40 kilo græs hver eneste dag. Det siges at den bevæger sig omkring 10 kilometer hver nat for at lede efter dens foretrukne mad. Dens foretrukne mad er helt kort græs, som let kan afbides af de brede hornagtige læber.

Leave a Reply