Abearter i Tanzania
Aberne er det tætteste dyreverdenen kommer på mennesket. Selvom aber måske ikke står øverst på ønskelisten over de dyr man gerne vil se, når man skal på safari, er der ikke desto mindre. Og på en safaritur bliver der rig mulighed for at se, og ikke mindst høre, flere forskellige abearter. Men aber er på alle måder et fantastisk og imponerende dyr, som på mange måder har mange ligheder til mennesket. Der er især en specifik nationalpark i Tanzania, som næsten er et must, hvis man er interesseret i aber. Denne nationalpark er Gombe Stream nationalpark, som især er blevet kendt på grund af Jane Goodall, som i dette område foretog sin banebrydende adfærdsforskning udført på en chimpanse befolkning. Således er Gombe Stream nationalpark bestemt en nationalpark, der er værd at besøge, hvis man har interesse for chimpanser og andre abearte.
Forskellige abearter i Tanzania
Grundet Tanzanias imponerende størrelse og variation i vegetationen er landet hjemsted for rigtig mange forskellige dyrearter, herunder også mange forskellige abearter. Som det fremgår ovenfor, er Tanzania især kendt for chimpanserne, da Gombe Stream nationalpark netop er blevet kendt for deres chimpanser gennem Jane Goodalls arbejde. Men dette er langt fra den eneste spændende abeart, som gemmer sig i Tanzania. Nogle af de mest kendte abearter i Tanzania er blandt andet:
Chimpanser
Chimpansen er det dyr, der er tættest på mennesket, hvilket er yderst interessant at opleve. Chimpansen deler næsten alle menneskets gener, rent faktisk deler de 99% af menneskets gener, hvor gorillaen blot deler 98% og orangutangen 97%. Chimpansen er dermed det dyr, hvor vi kommer tættest på os selv. Dette er også en af grundene til, at Jane Goodall netop valgte at forske i chimpansers adfærd.
Chimpanser lever i tropiske skove og på våde græsstepper, og kan findes i Vest- og Centralafrika, hvorfor de netop også kun findes i den vestlige del af Tanzania. Chimpansen har en lys hud, som er dækket af en tyk mørk pels. Han chimpanser kan blive op til 160 cm høje, hvor hunnerne kun bliver omkring 130 cm høje, og de vejer mellem 40 til 70 kg. Den højeste levealder, som man har registreret hos chimpanser, er 66 år.
At opleve chimpanser på en safari i Tanzania er virkelig en unik oplevelse, som man sent vil glemme.
Colobusaber
De sorte og hvide colobusaber lever i Afrika og kan kendes på deres smukke sorte pels
med den hvide ansigtsmaske og de lange hvide hår på armene, ryggen og halen. Colobusaben har et meget karakteristisk og imponerende udseende, hvorfor mange ynder at se disse dyr, på en safarirejse til Afrika. Udover de sorte og hvide colobus aber, findes der også en rød colobus abe. Denne art er dog mere sjælden, og lever rent faktisk kun på Zanzibar. Dermed har man muligheden for at opleve denne specielle abe på en safarirejse til Tanzania.
Kipunji aber
Denne lille mærkværdige abe er en af de mest sjældne aber i verden og lever kun i Tanzania. En rejse til Tanzania, vil derfor give én en enestående mulighed for at opleve denne fantastiske lille skabning. En voksen han Kipunji abe er i gennemsnit omkring 85-90 cm lang og vejer mellem 10-16 kg. Pelsen er relativ lang og har en medium brun farve med lidt mørkere pels på hænder og fødder og hvide ender på halen og på brystet. Hoved, hænder og fødder er alle sort hud. Et kendetegn, som hjælper med at skelne Kipunji aben fra andre lignende arter, er dens længere og tykke pels på toppen af hovedet.
Som sagt er Kipunji en yderst sjælden abe og er på listen over yderst truede dyr. Der findes omkring 1100 Kipunji aber i verden, som alle lever i Tanzania. Denne population er rent faktisk opdelt i to grupperinger, som lever to forskellige steder i Tanzania. Omkring 1000 af disse aber lever i Southern Highlands-området i Tanzania, hvor den resterende gruppe på omkring 100 aber istedet holder til i Udzungwa.Senere opdagelser har vist, at der rent faktisk er en lille forskel mellem disse to grupper af aber. Forskning har vist, at den større befolkning af aber i Southern Highlands for mange tusinde år siden har parret sig med bavianer, hvormed deres genetik har ændret sig en smule. Dermed kan den større flok, ikke hjælpe den mindre flok med overlevelse, da de er for forskellige til at formere sig.