Serengeti Nationalpark

Serengeti må siges at være juvelen i kronen, af de fredede områder i Tanzania. Hertil er Serengeti nok en af de mest kendte nationalparker og safariområder i Tanzania, måske endda i hele Afrika. Serengeti sletten gemmer på et utrolig mangfoldigt dyreliv, som bestemt kan opfylde alle forventninger til en Tanzania safari. Serengeti sletten, som er beliggende i den nordlige del af Tanzania, kan tilbyde alt fra et imponerende dyreliv til en smuk natur. Navnet Serengeti stammer fra masaiernes ord Siringitu, som betyder “det sted, hvor jorden forbliver for evigt”. Serengeti er i sandhed et paradis, som må opleves.

Serengeti National park

Serengeti Nationalpark i Tanzania har et areal på 12.950 km2 og ligger mellem Victoriasøen, Lake Eyasi og Great Rift Valley. Serengeti huser mange forskellige dyr, og nationalparken har siden dets oprettelse i 1951, været med til at beskytte den største og mest varierede samling af dyreliv på jorden. Serengeti, som var den første nationalpark i Tanzania, har været med til at sørge for, at en af de sidste store vandrende systemer, den store migration, stadig er intakt og ikke ødelagt af menneskers indblanding.

Serengeti nationapark udsigt

Hele Serengeti regionen omfatter mere end blot Serengeti Nationalpark selv, denne omfatter nemlig yderligere Ngorongoro, Maswa Game Reserve, Loliondo, Grumeti og Ikorongo, yderligere regnes Maasai Mara i Kenya også som en del af Serengeti regionen. Selve Serengeti Nationalpark er en yderst populær rejsedestination, hvert år besøger over 90.000 turister parken. Dette gør dog, at Nationalparken er en af de mere turistede safari destinationer i Tanzania, hvorfor der i højsæsonerne kan være lidt mange mennesker. Serengeti er dog stadig så exceptionel, at det bestemt er en destination, der skal besøges, når man er i Tanzania.

Økosystemet i Serengeti er en af ​​de ældste på jorden, hvilket yderligere er med til at gøre dette sted så enestående, som det er. De væsentlige elementer i klima, vegetation og fauna har næppe ændret sig i den sidste million år. Nogle af de tidligste menneskefund er også gjort i dette område, nemlig i Olduvai Slugten, hvor man har fundet de første tegn på mennesker. Der findes mange flodsystemer i Serengeti nationalpark, alt fra store til små floder. De store floder er dog tørre det meste af året, og i regnsæsonen bliver de igen fyldt med vand. Regntiden er fra december til maj. Nogle steder i parken er der derimod vand året rundt, og dette giver mulighed for en frodig natur. Det exceptionelle økosystem har været med til at sætte Serengeti på International Biosphere Reserve, yderligere er Serengeti Nationalpark også på UNESCOs verdensarvsliste, hvilket blot understreger, hvor fantastisk og enestående et sted Serengeti er.

[useful_banner_manager banners=1 count=1]

Serengetis historie

I starten af 1900-taller var store strækninger af Afrika stadig ukendt land for den hvide mand, da Stewart Edward White, en amerikansk jæger, som rejste fra Nairobi, drog ud på en rejse i 1913. I senere beretninger skrev han “Vi gik flere mil over udbrændte land … Så så jeg de grønne træer ved floden, gik to mil mere og fandt mig selv i paradis.” Dette paradis White refererer til, var Serengeti, som med alt dens pragt, var et paradis midt i det ellers tørre landskab. Efter Whites opdagelse af Serengeti, er sletten kommet til at symbolisere paradis for mange, og hvert år valfarter mange mennesker til Serengeti sletten for at opleve dens fascinerende og enestående dyre- og planteliv.

Før den hvide mand kom til Serengeti sletten, har det afrikanske folk og Afrikas dyr brugt sletten i mange århundreder. Masaierne, som er et hyrdefolk, der lever på sletterne øst for Victoriasøen, på grænsen mellem Kenya og Tanzania, har græsset deres kvæg på dele af Serengeti sletten i flere århundreder. Dette folkefærd havde således allerede opdaget dét paradis, som Serengeti er, lang tid før den hvide mand kom til Afrika. Masaierne lever her endnu, men på grund af globalisering og turisme, er deres færden blevet begrænset drastisk.

Dyrelivet på Serengeti

Tanzania er generelt kendt for deres mangfoldige dyreliv, hvilket bestemt også er gældende på Serengeti sletten. På Serengeti Nationalparks hjemmeside lister de alle de dyr, man har mulighed for at se, når man besøger parken. Dette er langtfra en kort liste, hvori The Big Five også er repræsenteret. Yderligere er gnuernes vandring, noget der er specielt ved Serengeti sletten.

Serengeti sletten i Tanzania
Løve på Serengeti sletten
Giraffer på safari i Tanzania

Tanzania safari på Serengeti

På Kiswahili betyder safari ganske enkelt “rejse”. På engelsk er safari dog blevet et synonym for at opleve et dyreliv på et eventyr i den afrikanske bush. Safari oplevelserne man får i Afrika, er meget forskellige, dog er en safari i Tanzania uden sammenligning med andre lande, hvor Serengeti sletten bestemt er en af de bedste safari destinationer. At gå på safari i Tanzania er, og vil altid være en fascinerende og eksklusiv oplevelse!

På en safaritur på Serengeti sletten har man mulighed for at opleve et utal af forskellige dyr, således er man sikret en fantastisk safari oplevelse. Der er stort set ikke nogen af de østafrikanske dyr, som man ikke vil have mulighed for at se. Dog er der større repræsentation af nogle dyr end andre. Eksempelvis har man på Serengeti sletten gode chancer for at opleve The Big Five. Dette er et begreb som dækker over fem dyr, som før i tiden var de dyr, der var mest prestige i at skyde. Dette er nu blevet til de dyr, som folk ynder at se på en safaritur, og dermed de mest eftertragtede dyr på en safari, disse inkluderer:

  • Løven
  • Elefanten
  • Bøflen
  • Leoparden
  • Næsehornet

Disse store pattedyr er i nutidens øjne langt mere interessante i live, end de var for jægerne. Således er det en fryd på en safaritur at opleve disse fantastiske og imponerende dyr. Yderligere har man, på en safari på Serengeti sletten, god mulighed for at se gnuer, gazeller og zebraer, da de netop er en del af den store migration.

Den store migration

Gnu på serengeti sletten

Det er den store migration, som Serengeti sletten måske er mest berømt for. Den store migration på Serengeti sletten er bevægelsen af ​​et stort antal af Serengetis gnuer, ledsaget af et stort antal zebraer, og et mindre antal gazeller. Disse græsædende dyr bevæger sig i et årligt mønster, som er temmelig forudsigeligt. De migrerer hele året, i en konstant søgen efter frisk græs. Den præcise timing af Serengeti gnuers migration er helt afhængig af nedbørsmønstre. Den store migration af græsædere gør, at en masse af rovdyrene følger efter, da de følger derhen, hvor føden går.

Informationer om Serengeti nationalpark

Der findes flere overnatningsmuligheder i Serengeti nationalparken, hvor du kan vælge mellem alt fra billige til luksuriøse lodges og hoteller. Serengeti kan nås med både fly og bil. Du kan flyve og køre til parken fra Arusha, Lake Manyara og Mwanza. Du kan også køre dertil fra Tarangire og Ngorongoro Krateret. For flere informationer om Serengeti Nationalpark er der mulighed for dette på den officielle side for Tanzania National Parks. Serengeti Nationalpark er et fantastisk sted, hvor der er rig mulighed for at opleve safaridyr i alle afskygninger. Stedet er exceptionelt, og der findes intet sted i verden lig dette.

Leave a Reply