Serengeti Nationalpark
Serengeti stråler som juvelen i kronen mellem de fredede områder i Tanzania. Derudover er Serengeti nok en af de mest kendte nationalparker og safariområder i landet, måske endda i hele Afrika. Sletten gemmer på et utrolig mangfoldigt dyreliv, som bestemt kan opfylde alle forventninger til en Tanzania safari. Den enorme nationalpark, som er beliggende i den nordlige del af Tanzania, tilbyder alt fra et imponerende dyreliv til smuk natur. Navnet Serengeti stammer fra masaiernes ord, Siringitu, som betyder “det sted, hvor jorden forbliver for evigt”. Serengeti er i sandhed et paradis, som må opleves.
Rejser til Serengeti Nationalpark
Verdens bedste safari udspiller sig på Serengeti sletten.
Safari i Serengeti Nationalpark
På Kiswahili betyder safari ganske enkelt “rejse”. På engelsk er safari dog blevet et synonym for eventyr i den afrikanske bush, hvor dyrelivet uundgåeligt fylder en del. Tanzania er generelt kendt for deres mangfoldige dyreliv, hvilket bestemt også er gældende på Serengeti sletten. På Serengeti Nationalparks hjemmeside listes de dyr, man har mulighed for at se, når man besøger parken. Listen er lang og yderst fascinerende.
Dermed er Serengeti Nationalpark nok verdens største trækplaster, for dem som bestræber sig efter den helt store safari i Tanzania. På en Serengeti safari har man mulighed for at opleve et utal af forskellige dyr, og en fantastisk safari oplevelse er sikret. Der er stort set ikke nogen af de østafrikanske dyr, som man ikke vil have mulighed for at se. Dog er der større repræsentation af nogle dyr end andre.
Vildtlivets svar på Noahs Ark
Serengeti er Tanzanias første nationalpark og har et areal på hele 14.763 km², hvilket er det dobbelte af Sjællands størrelse. De champagnefarvede sletter breder sig mellem Victoriasøen, Lake Eyasi og Great Rift Valley. Der er dermed masser af plads til parkens mange forskellige dyr, som har bosat sig her. Siden Serengetis oprettelse i 1951 har parken været med til at beskytte den største og mest varierede samling af dyreliv på jorden. Vi byder derfor velkommen til vildtlivets svar på Noahs Ark.
På jagt efter naturens fænomener
Serengeti dyrebestandig er ekstrem, hvilket gør parken til en af de største seværdigheder i Tanzania. Her bor blandt andet 200.000 zebraer, 500.000 gazeller, 4.000 løver og intet mindre end 1,3-1,7 millioner gnuer. Et af de helt store naturfænomener som kan opleves i Serengeti, er Den Årlige Gnuvandring, som egentlig er en kontinuerlig vandring der varer hele året.
Her følges gnuer og zebraer ad den samme rute rundt i Serengeti og på tværs af landegrænsen til Kenyas Masai Mara. Her er første parket til vildlivets økosystem. Eksempelvis kan du i februar besøge den sydlige del af Serengeti, hvor gnuerne kalver. Foruden måske at overvære en fødsel er der stor chance for at spotte de store rovdyr som løver, geparder og hyæner, da deres jagtsæson her når sit højdepunkt.
I alt bor der ca. 70 arter større pattedyr og 500 forskellige fuglearter i parken. Dermed er det muligt at sætte hak ved The Big Five – et udtryk for at have oplevet Afrikas fem mest ikoniske dyrearter. The Big Five indebærer løven, elefanten, bøflen, leoparden og næsehornet. Særligt den sidstnævnte er utrolig svær at spotte, da der ikke er mange næsehorn tilbage. Serengeti Nationalpark er dog uden tvivl et af de områder i Afrika, hvor muligheden er allerstørst.
Overnat på savannen
Der findes flere overnatningsmuligheder i Serengeti Nationalpark. Her er både hoteller og lodges i alle prisklasser. Du kan sågar bo midt på midt på savannen, hvor vildtlivet har sin gang lige uden for teltdugen. Læn jer tilbage i terrassens bløde stole, og observér de enorme elefanter eller langhalsede giraffer gå fuldstændigt ubemærket forbi jer.
Serengeti regionen – et velbesøgt område
Hele Serengeti regionen omfatter mere end blot Serengeti Nationalpark selv. Denne omfatter yderligere Ngorongoro, Maswa Game Reserve, Loliondo, Grumeti og Ikorongo. Maasai Mara i Kenya tælles også som en del af Serengeti regionen. Selve Serengeti Nationalpark er en yderst populær rejsedestination, som hvert år besøges af over 90.000 turister. Dette gør dog, at Nationalparken er en af de mere turistede safaridestinationer i Tanzania, hvorfor der i højsæsonerne kan være lidt mange mennesker. Serengeti er dog stadig så exceptionel, at det bestemt er en destination, der skal besøges, når man først er i Tanzania.
Et af verdens ældste økosystemer
Økosystemet i Serengeti er en af de ældste på jorden, hvilket yderligere er med til at gøre dette sted så enestående, som det er. De væsentlige elementer i klima, vegetation og fauna har næppe ændret sig i den sidste million år. Nogle af de tidligste menneskefund er også gjort i dette område, nemlig i Olduvai slugten, hvor man har fundet de første tegn på mennesker. Der findes mange flodsystemer i Serengeti nationalpark – alt fra store til små floder. De store floder er dog tørre det meste af året, og i regnsæsonen bliver de igen fyldt med vand. Regntiden er fra december til maj. Nogle steder i parken er der derimod vand året rundt, og dette giver mulighed for en frodig natur. Det exceptionelle økosystem har været med til at sætte Serengeti på International Biosphere Reserve og på UNESCOs verdensarvsliste.
Serengetis historie
I 1913 drog den amerikanske jager, Stewart Edward White, mod Nairobi. På dette tidspunkt var store strækninger af Afrika stadig ukendt land for den hvide mand. I hans senere beretninger skrev han: “Vi gik flere mil over udbrændt land … Så så jeg de grønne træer ved floden, gik to mil mere og fandt mig selv i paradis.” Det paradis, som White refererer til, var Serengeti, som med al sin frodighed dannede himmerige midt i det ellers tørre landskab. Efter Whites opdagelse af Serengeti, er sletten kommet til at symbolisere paradis for mange, og hvert år valfarter mange mennesker til Serengeti Nationalpark for at opleve dens fascinerende og enestående dyre- og planteliv.
Før den hvide mand kom til Serengeti sletten, har det afrikanske folk og dyr brugt sletten i mange århundreder. Masaierne, som er et hyrdefolk, har græsset deres kvæg på dele af Serengeti sletten i flere århundreder. De lever på sletterne øst for Victoriasøen på grænsen mellem Kenya og Tanzania. Dette folkefærd havde således allerede opdaget dét paradis, som Serengeti er, lang tid før den hvide mand kom til Afrika. Masaierne lever her endnu, men på grund af globalisering og turisme, har deres færden begrænset sig drastisk.