Selvom de fleste safarirejser har fokus på dyrelivet, skal det ikke glemmes at Tanzania også har et storslået planteliv. De kæmpestore baobab-træer er en af de planter, som gør den afrikanske natur til noget helt særligt.
Hvad er Baobab-træer?
De afrikanske baobab-træer, som blandt andet findes i Tanzania, er en af verdens ældste træsorter. Træerne er kendt for deres meget tykke stammer, som kan blive op til 14 meter i diameter, samt for trækronen, som ofte er meget lille i forhold til stammens tykkelse.
I det nordlige Tanzania ligger Tarangire National Park, som blandt andet er kendt for den høje forekomst af de sælsomme træer. Baobab-træerne kan blive flere tusind år gamle og kan blive stående længe efter træet er dødt.Træerne kan blive så store, at stammerne bliver brugt som for eksempel læsteder for savannens dyr og mennesker. Nogle hule baobabtræer er endda så store, at de bruges som cafeer eller postkontorer!
Mytiske træer
På grund af deres sælsomme udseende, har baobabtræerne gennem århundreder været omgærdet af myter og historier. Træerne er kendt under flere navne blandt tanzanianerne, blandt andet ‘omvendt-træet’, fordi det ligner at træerne er blevet hevet op med af jorden og sat ned igen med rødderne opad.
Ifølge en af myterne, ser baobab-træet ud som det gør, fordi den afrikanske gud Thora blev vred på træet, og rev det op med rode, hvorefter han placerede træet på jorden med rødderne pegende op.
Baobab-træerne har stor betydning for mange tanzanianere. Ud over Baobab, og ‘Omvendt-træet’, kaldes det også ‘Livets træ’, og ikke uden grund. Takket være den tykke stamme, kan baobab-træet oplagre mange liter vand, samtidig med at træets frugter er nærende og rige på vitaminer.
Anvendelse af Baobab-træet
Baobab-træerne har mange anvendelsesmuligheder, som er blevet udnyttet igennem flere hundrede år. Som nævnt er træets frugter en god kilde til næring, rig på blandt andet kalk, c-vitamin og antioxidanter.
Frugten er dog ikke den eneste brugbare del af træet – barken kan bruges til at lave reb og tøj og fra frugtens kerner kan man udvinde olie, som kan bruges til at pleje hår og hud. I dag er baobab-olie og pulver fra frugterne endda blevet en eksportvare, efter man i vesten har fået øjnene op for træets gavnlige effekter.
Træet er på grund af sit sælsomme udseende og sin kulturhistoriske betydning blandt tanzanianerne i høj grad et besøg værd på safarien.