Cichlider

Cichlider er fisk, som kommer fra familien Cichlidae af ordenen Perciformes. Familien består af mere end 1650 forskellige arter, og arterne har stor diversitet i både deres udseende og fødevalg. Nye arter opdages hvert år og familien hører til en af de største inden for hvirveldyrene. Tanzania er en af de lande, som har det største antal af cichlider i deres omkringliggende søer. Derfor ville det være oplagt at opleve de flotte fisk på en tur til Tanzania.

Fakta om cichlider

Navn: Cichlidae
Levested: Subtropisk farvande, størstedelen i Afrika
Alder: Omkring 20 år
Størrelse: Vejer omkring 1,5 kilo
Føde: Små fisk, krebsdyr, orme og insektlarver
Kendetegn: Mørk farve med orange-felter
cichlide

De fleste arter af cichlider er meget farverige og særpræget af adfærd, at de typisk bliver brugt til akvariefisk. Nogle få arter kan blive brugt som spisefisk. Det største antal af cichlider findes i subtropiske Afrika, hvor de lever i de forskellige søer. Der er tre søer i Afrika de især har bosted. Hvilket er søer der alle findes i Tanzania. Det er nemlig søer som Malawisøen, Victoriasøen og Tanganyikasøen.

Cichlidernes fysiske kendetegn

Cichlider findes i mange størrelser og i mange afskyggelser. De kan findes i størrelser lige fra 2,5 centimeter til næsten 1 meter i længden. De fleste cichlider er lige imellem disse størrelser og typisk ovale i deres form. Da alle de forskellige arter er vidt forskellige, i både deres udseende og adfærd, er det svært at konkludere hvordan cichlider ser ud. Dog er det fælles for dem alle, at de ændre farve som fisken modnes. Det går typisk fra den mere lyse-grå eller brun hud med svage turkise pletter, til meget kraftige farver på dens lyse hud. Når cichlider er voksne har de en større tendens til at være lilla-grå, hvor der er forskellige farver pletter på dens hud. Disse pletter er normalt farverne blå, grønne og guld. Nogle har mange forskellige farver, nogle har få. Desuden forandre huden farve, hvis fisken har stress i en periode.

Cichlidernes levesteder

ciclider

Nogle cichlider i Afrikas søer lever ved klipper, mens andre foretrækker sandbund. Nogle lever desuden af bittesmå alger, mens andre er jægere. Dog har alle cichlider én ting til fælles, og det er at de alle bor i tropiske ferskvandssøer. Cichlider elsker at leve ved klipper og ved åbent vand, de kan derfor ikke lide at bo i et meget begrænset område. Derfor er Victoriasøen og Malawisøen et optimalt levested for de små fisk. Mange gange betyder mere plads i vandet, en mere naturlig adfærd, færre kampe og mere vellykket opdræts forsøg. Hvis de derimod har for lidt plads i vandet og føler sig presset, kan de ende op med at blive rigtig aggressive og i værste fald dræbe hinanden.

Cichlidernes føde

De forskellige arter af cichlider har meget forskellig fødevalg. Der er nogen der er kødædere, nogen der er planteædere og andre æder simpelthen alt hvad den kan komme i nærheden af. De kødædende arter omfatter nogle, der lever af insekter og bløddyr. De kødædende er typisk store cichlider, hvor nogle sluger snegle ud af deres skaller, mens andre knuser og sluger hele bløddyr med deres stærke svælg kæber. Nogle af cichliderne som lever i Malawisøen er specialister til at finde føde. De lever primært på æggene af andre cichlider, stjæler æg eller unger fra munden.

Leave a Reply