Chimpansen

Chimpansen er det dyr der sammen med bonoboen dværgchimpansen, kommer tættest på mennesket. Det er dermed menneskets nærmeste slægtning. Chimpansen deler 99% af de samme gener som mennesket. Menneskets gener og menneskeabernes gener er på omkring 20.000 gener. Hvis du derfor får øje på en chimpanse i det vestlige Tanzania, så tænk over at det er en slægtning af mennesket, af dig.

Fakta om chimpansen

Navn: Pan troglodytes
Levested: Vest- og Centralafrika
Alder: 40 til 50 år
Størrelse: Vejer omkring 40 til 70 kilo
Føde: Frugter, blade, nødder, frø og insekter.
Antal: Truet dyreart
Kendetegn: Menneskeabe
chimpanse

Chimpanser minder uhyggeligt meget om mennesket. Både på den måde de er som person, men også på deres udseende. Chimpanserne kommunikerer ligesom mennesket indbyrdes med både forskellige lyde og kropssprog. Derudover har fysisk kontakt og det at føle sig tryg fra fødslen rigtig stor betydning, ligesom mennesket. Chimpanseunger kan nogen gange komme ud for at miste deres mødre, hvilket chimpanseungerne er stærkt præget af. Da de ligefrem kan gå hen og dø af stress, fordi de ikke mærker tryghed og kærlighed i deres liv.

Chimpansens fysiske kendetegn

Hun-chimpansen kan blive op til 130 centimeter høj, hvor han-chimpansen kan blive op til 160 centimeter høj. Derudover vejer denne abeart omkring 40 til 70 kilo. Chimpansens krop er stort set dækket af sortbrune hår, dog har den steder der er hårløse som deres ansigt, fingre, håndflader og fodsåler. Chimpansen har ligesom mennesket modsatstillede tommelfingre og storetå, hvilket hjælper chimpansen med at kravle rundt i træer, og stå mere fast.

Selvom chimpansen er relativt lavere og mindre end mennesket, er aben faktisk fire gange så stærke i forhold til mennesket. Det betyder at ikke engang en bodybuilder kan konkurrere med en chimpanse. Derudover betyder det også at man som menneske aldrig skal gå til angreb eller provokerer en chimpanse, da de hurtigt kan overmande et menneske. Det er ikke kun mennesker at chimpansen er stærkere end, det er faktisk også vilddyr. Chimpanser kan dræbe unge leoparder og andre aber i sin jagt på føde.

Chimpansens levesteder

chim4

Chimpanser kan findes på våde græsstepper og i tropiske skove i Vest- og Centralafrika. Herudover er chimpanser typisk flokdyr og lever i store flokke på omkring 35 til 60 aber spredt over et stort område. Grupperne er opdelt efter mindre han- og hungrupper, som alle færdes i samme område. Han chimpanserne er meget territorial og har en stærk social struktur, de er meget tilknyttet til deres grupper. Han chimpansen og hans brødre dominerer typisk en gruppe. Modsat hannerne er hunnerne ikke så nært tilknyttet til deres gruppe, og lever mest der hvor de mener er trygt at leve for deres unger. Dermed undgås indavl i chimpanse familierne, da hunnen mange gange søger væk fra sin gruppe.

Chimpansens føde

Chimpansens føde består af mange forskellige ting, ligesom mennesket. Dog består føden hovedsageligt af grøntsager og frugter, som blade, nødder og frø. Derudover spiser chimpansen også kød for at få protein. Dette kan for eksempel være insekter eller et nedlagt bytte fra organiseret jagt. Nogle chimpanser kan gå langt for at få kød, ved at dræbe og jage leopardunger, andre aber og tilmed andre chimpanser fra andre familiegrupper. Dog dræber chimpansen ofte for at beskytte deres egen gruppe og vise deres territorium. Chimpanserne er et klogt dyr og kan tilmed fremstille deres egne redskaber, som gør at de har lettere ved for eksempel at spise og få fat i mad.

Fra abe til menneske

Stammer mennesket fra aben? Nej, mennesket nedstammer ikke fra aberne. Men til gengæld har man efter mange teorier og undersøgelser fundet ud af at chimpansen og en række andre aber, sammen med mennesket har haft samme forfader for millioner år siden. Det er blandt andet aber som chimpansen, bonoboen, orangutangen og gorillaen, der ofte bliver betegnet som menneskeaber. Dog er det chimpansen og bonoboen som du kan finde ved en rejse til Afrika, der deler flest gener med mennesket, nemlig 99%. Hvor gorillaen deler 98% og orangutangen deler 97% gener med menneskets.

Leave a Reply