Forkælet med både natur og kultur i overmål, er Zanzibar en lille perle i Det Indiske Ocean. Zanzibar har perfekte hvide sandstrande og et helt fantastisk koralrev ud for dets kyst, hvorfor det er et attraktivt rejsemål for badeferier. Samtidig har Zanzibar også en yderst interessant historie, der emmer af intet andet end eventyr. Persiske handlende, arabiske sultaner, europæiske opdagelsesrejsende og søfarer er blot et lille udsnit af Zanzibars spændende historie.

Zanzibar

Navnet Zanzibar stammer fra Persisk og betyder noget der minder om “Kysten af sorte”. Zanzibar omfatter den mindre øgruppe, der ligger i Det Indiske Ocean uden for Tanzanias kyst. Zanzibar er i et unionsfællesskab med Tanganyika, som tilsammen udgør United Republic of Tanzania, bedre kendt som Tanzania. Øgruppen Zanzibar består af en del småøer samt to hovedøer. Hovedøerne er den sydlige Unguja (uofficielt ofte betegnet som Zanzibar) som har et areal på 1.658 km2, og den nordlige hovedø Pemba, som måler et areal på 984 km2. Hovedstaden og det økonomiske centrum for Zanzibar er på øen Unguja og kaldes Zanzibar Town, hvori den verdenskendte Gamle Stenby også er beliggende.

Zanzibars historie

Fund af forskellige typer værktøjer tyder på, at der har været intelligent liv på Zanzibar i mere end 20.000 år, hvilket er helt tilbage til den sene stenalder. Således har Zanzibar en lang og interessant historie, som senere har udviklet sig til mange forskellige magthavere og dermed mange forskellige påvirkninger på Zanzibars kultur op gennem tiderne.

Forskellige magthavere på Zanzibar

Senere hen i Zanzibars historie er øerne blevet benyttet af persiske handlende, som base for den handel som foregik mellem Østafrika, Indien og Mellemøsten. De slog sig ned på øen, mere præcist på det sted, der i dag kender som ‘Stenbyen’ på hovedøen Unguja. Selvom Zanzibar ikke selv har en masse råvarer at byde på, fik øen således alligevel en strategisk placering i handlen på tværs af Det Indiske Ocean, og det er således ikke kun det persiske rige, der har påvirket Zanzibar.

Således blev Swahili kulturen skabt, som en kombination mellem flere kulturer der mødtes. Den Østafrikanske Swahili kyst var et yderst velhavende område af det afrikanske kontinent. Området bestod af mange selvstændige handelsbyer, og Swahili folket tjente rigt på at være formidlere og facilitatorere mellem indiske, persiske, arabiske, kinesiske og afrikanske købmænd. Swahili folket udviklede således deres eget skriftsprog, hvor forskellige elementer fra de forskellige kulturer blev inkorporeret, hvor arabisk kultur dog har haft den største påvirkning, hvilket også ses ved, at størstedelen af befolkningen på Zanzibar i dag er muslimer. Zanzibar er således udviklet med påvirkninger fra mange forskellige kulturer, og den dag i dag diskuteres det stadig, om swahili kultur i middelalderen primært var en arabisk eller persisk “opfindelse”, eller om det snarere er et resultat af afrikansk udvikling

Portugiserne ankom til Zanzibar i 1498, hvilket er en af de første beviser på europæisk indblanding i Zanzibars kultur. Zanzibar blev en del af det portugisiske rige, og forblev dette i mange årtier. Zanzibar blev en portugisisk provins i det Ethiopiske og Arabiske rige, hvorfra det også blev styret. Dog var det formentlig ikke den bedste idé for portugiserne at styre Zanzibar fra et andet land, i 1800 tallet blev portugiserne nemlig smidt på porten af araberne fra Oman. I 1830’erne flyttede sultanen fra Oman sit hof til Zanzibar, og 20 år efter blev øen et selvstændigt sultanat, hvilket endte med at blive Zanzibars storhedstid. I denne periode strømmede rigdom til Zanzibar, takket være handlen med slaver, elfenben og krydderier. Sultanatet på Zanzibar blev et af de rigeste dynastier, som Afrika har set.

Indtil omkring 1890 kontrollerede sultanerne af Zanzibar en væsentlig del af den østafrikanske kyst, som var kendt under navnet Zanj, hvilket omfattede Mombassa, Dar es Salaam, samt forskellige handelsruter, som strakte sig langt ind i fastlandet, eksempelvis ruten til Kindu på Congo-floden. Således havde sultanatet en stor magt langs den østafrikanske kyst og på Zanzibar.

I 1890 blev Zanzibar formelt et britisk protektorat, men magten forblev dog hos de skiftende sultaner helt frem til uafhængigheden i 1963. Uafhængigheden af Zanzibar nåede dog kun at vare i få måneder, før sultanen blev væltet ved en blodig revolution. De nye magthavere indgik en aftale med Tanganyika i 1964, om at indgå i en politisk union, og således blev Tanzania skabt. Dog har Zanzibar stadig sit eget parlament og sin egen præsident, da de ønsker en vis grad af selvstyre. I de senere år, er der dog flere og flere af zanzibarerne, der ønsker fuld selvstændighed, hvilket har ført til en del uroligheder.

sten fort i stenbyen på zanzibar

Slavehandel på Zanzibar

Som det kun kort fremgår af afsnittet om historie, var slavehandel en central del af Zanzibars økonomiske velfærd gennem en årrække. Zanzibar var nemlig i mange år Østafrikas største eksporthavn for slaver. Da Zanzibar var på sit højeste blev der solgt omkring 50.000 slaver om året på det store slavemarked i Den Gamle Stenby i Zanzibar Town. Slaverne var afrikanere, der var blevet taget til fange inde på Afrikas fastland, og derefter transporteret til Zanzibar for at blive solgt videre. Inden selve auktionen gik i gang, blev slaverne iført et lille klæde om livet, yderligere blev mændenes kroppe smurt i olie, mens kvinder og børn blev pyntet med smykker. Slaverne blev grundigt gennemgået, og både øjne, arme, tænder og lignende blev besigtiget inden prisen blev fastsat, og slaven solgt til højstbydende.

Efter pres fra englænderne gik sultanen med til at lukke slavemarkedet i 1873, dog fortsatte slavehandlen blot andre steder rundt omkring i byen, og ophørte først endeligt et stykke inde i 1900-tallet. I Den Gamle Stenby er det muligt at se Østafrikas første anglikanske kirke, som blev opført som et symbol på den slavehandel, der havde foregået på Zanzibar. Kirken er opført på den grund, hvor slavemarkedet fandt sted, og grundstenen blev lagt juledag samme år, som slavehandlen endeligt stoppede. I kirkens gulv er der markeret en halvcirkel, som symboliserer det sted, hvor slaverne blev pisket, enten som straf, eller for at vise kunderne slavernes styrke. Yderligere er der et museum i kirkens kælder, hvor det er muligt at se de fangehuller, hvor slaverne blev opbevaret og ofte døde på grund af varmen, samt mangel på mad og drikke. Den anglikanske kirke i stenbyen er bestemt et besøg værd, hvor man har muligheden for at mindes nogle af de forfærdelige hændelser, der fandt sted på Zanzibar før det 20 århundrede.

Befolkningen på Zanzibar

Der bor omkring en million indbyggere på de forskellige øer, således udgør Zanzibars befolkning ikke en stor del af Tanzanias samlede befolkning, som er på lige under 50 millioner. Befolkningen på Zanzibar er af forskellig etnisk oprindelse, i tidlig historie var det forskellige stammer fra fastlandet, der slog sig ned på øerne. Zanzibar er i dag hovedsageligt befolket med etniske Swahili, men der er også et mindretal af asiater, oprindeligt fra Indien og de arabiske lande. Sproget der tales på Zanzibar er Kiswahili, som er et sprog, der i udstrakt grad også tales i mange andre østafrikanske lande. Den arabiske påvirkning i middelalderen, har yderligere også været med til at præge religionen på Zanzibar, da netop 99% af Zanzibars befolkning er muslimer, hvor den sidste procent regnes for at være kristne.

Krydderisafari på Zanzibar

Det er ikke uden grund, at Zanzibar også kaldes ‘Krydderiøerne’. Øerne er nemlig blevet verdensberømte for sine krydderier, som gennem tiden er blever eksporteret til hele verden. Når man går rundt på Zanzibar, er det virkelig krydderierne, der dominerer, her vokser såvel sort peber, som friske grønne bær, side om side med vanilje, muskat, ingefær, chili, citrongræs, kanel, kardemomme, kryddernelliker samt mange flere sorter. På Zanzibar er det således muligt at komme på en krydderi”safari”, hvor man kan mærke, dufte og smage disse fantastiske krydderier. Krydderier er således en central del af Zanzibar, og har ligeledes været vigtig i Zanzibars historie og økonomi.

Zanzibar krydderier
Zanzibar piger
Marked på Zanzibar
Stenbyen på Zanzibar

Naturen på Zanzibar

Zanzibar et et lille paradis uden for Tanzanias fastland, og med sin unikke placering i Det Indiske Ocean, er der et fantastisk grundlag for en frodig natur og et smukt landskab. Især er Zanzibar kendt for dets hvide sandstrande, som er ideelle til en badeferie. Yderligere ligger Zanzibar ikke langt fra Ækvator, hvorfor temperaturerne er høje hele året, og med mindre mellemrum bliver den varme luft frisket op af de mange små briser fra havet. Udover strandene er der også en smuk natur på Zanzibar, som bestemt er et besøg værd.

Jozani regnskoven

Jozani regnskoven er den eneste større bid af Zanzibar, der ikke er omlagt til plantager og byer. Således giver en tur til denne regnskov muligheden for at se hvordan Zanzibar oprindeligt så ud, før menneskene byggede på øen. Regnskoven er omkring 50 km2 stor, og er en del af Jozani Chwaka Bay Nationalpark, som er Zanzibars eneste nationalpark. Nationalparken består af buskland, marskland, og skønne mangroveskove, som huser et utal af spændende dyr, specielt har de et helt fantastisk fugleliv, ligesom de er kendt for bestanden af aber.

Zanzibars fantastiske strande

Zanzibars østkyst lokker med øens længste strande, som ikke brydes op undervejs, hvor der samtidig også er relativt langt mellem hotellerne. Således kan man på østkysten uforstyrret nyde, det paradis Zanzibar er.Hvis man holder af at bade, er der dog det minus på østkysten, at havet trækker sig flere hundrede meter tilbage, når der er ebbe, hvilket gør badning en smule svært. Flod og ebbe har langt fra den samme indvirkning på vestkysten af Zanzibar, hvor der også er fremragende strande, men til gengæld er der flere hoteller, og således også langt flere turister. Hvis man ynder at dykke, er Zanzibar et godt sted at tage hen. Zanzibar er rent faktisk oprindeligt fremkommet af et koralrev, hvorfor det stærkt kan anbefales at se det liv, der gemmer sig under havoverfladen. På Zanzibar er der især gode muligheder for at dykke på den sydlige del. Her er der lidt flere klipper, samt lidt kortere strande, men dykke mulighederne er helt fantastiske, og havet er ikke påvirket af flod og ebbe i samme grad som østkysten.

Dyrelivet på Zanzibar

Det er ikke muligt at komme på vildtsafari, når man er på Zanzibar, i og med at øen ikke rummer det samme dyreliv, som der eksisterer på fastlandet. Dette betyder dog ikke, at dyrelivet på Zanzibar ikke er værd at opleve.

På trods af øens relativt lille størrelse, er der stadigvæk 54 forskellige slags pattedyr, der lever på Zanzibar. Herimellem har man blandt andet mulighed for at se den sjældne Red Colobus abe, som kun findes på Zanzibar, hvorfor det er en hel unik oplevelse at gå på opdagelse i Zanzibars skjulte hjørner. Yderligere er det muligt at se op til 23 forskellige flagermusarter, samt en masse andre forskellige mindre dyr. Man har ikke bevis for, at der skulle leve farlige rovdyr på Zanzibar, dog går der rygter om, at lokale skulle have spottet, den ellers uddøde, Zanzibar leopard.

Ud over dyrene på land, har man den unikke mulighed for at svømme med delfiner i det fri, når man er på Zanzibar. Især ud for sydkysten, er der næsten garanti for at støde på en delfin som holder til netop her. Dét at svømme med delfiner, er en helt fantastisk oplevelse, som man bør unde sig selv, hvis man er på Zanzibar.

Colobuses aber i træerne på zanzibar
Colobus abe på Zanzibar og blomst

Leave a Reply