Bestigning af Kilimanjaro – den bedste forberedelse

trekking kilimanjaro

På trods af at man normalt siger, “at alle kan bestige Kilimanjaro”, er dette dog lettere sagt end gjort. Derfor er der stadig en del træning inden afrejse, som er nødvendig, selvom Kilimanjaro er et af de lettere bjerge i verden at bestige. Læs med her, og få nogle tip for, hvad man skal forberede hjemmefra:

Hvad er vigtigt, når man skal bestige Kilimanjaro?

At bestige Kilimanjaro er en fysisk hård aktivitet, hvorfor man skal forberede sig hjemmefra. Dette vil både forbedre ens chancer for at nå toppen samtidig med, at det også vil gøre turen en del mere behagelig for bjergbestigeren. At være i god form er nemlig vigtigt i forhold til adskillelige henseender:

  • At have stærke ben er tydeligvis en vigtig faktor, da dette vil gøre det en del lettere at vandre op og ned af Kilimanjaro i længere perioder ad gangen.
  • Generel god kondition er yderligere også vigtigt, da dette tillader kroppen at fungere mere effektivt, selv i højder med mindre ilt.
  • Ydermere er en trænet krop langt bedre til at modstå det stress, som kroppen udsættes for, når man vælger en ekstrem sport såsom bjergbestigning.<(li>
  • Endeligt er det vigtigt at have en stærk og sund mental attitude, da det til tider kan være hårdt at bestige et bjerg. Dette er motion også med til at påvirke i en positiv retning

Ovenstående liste viser, at der er en række ting, som man skal forberede inden, man tager afsted, for at bestige Kilimanjaro i Tanzania. Således er det de færreste, der kan vågne op en morgen og bare tage afsted uden en vis form for forberedelse inden.

trekkking kilimanjaro og plante

Hvordan skal man træne, inden man bestiger Kilimanjaro?

Hvad man helt specifikt skal træne inden afrejse, vil selvfølgelig afhænge af det enkelte individ. Men overordnet er der en række ting, som de fleste mennesker vil have godt af at træne inden, de planlægger at bestige Kilimanjaro. Disse område er:

  • Generelt kan man sige, at den bedste form for træning til Kilimanjaro er hiking, da det jo er dette, som man vil gøre på Kilimanjaro. Således skal man i månederne op til afrejse tage på mange vandreture, hvor man vandrer i bjerge og andet udfordrende terræn. Dette kan dog være lidt problematisk, når man bor i et fladt land som Danmark, da det er svært at tage til Sverige og Norge hver weekend. Således kan dette også kombineres med eksempelvis cross-fit, da man også her styrker hele kroppen og de store muskelgrupper.
  • Udover vandreture og cross-fit er regulær konditionstræning også en god idé, da dette vil hjælpe dig med at arbejde i højder med mindre ilt.

  • Derudover er træningen hjemmefra godt i forhold til højdetilvænning. På trods af at god kondition hjælper på dette, er ens evner til akklimatisering også i en vis grad bestemt af ens genetik. Således er der nogen, der kan bestige Kilimanjaro på blot fem dage, mens andre har brug for flere dage. Derfor er det både en god idé at træne inden, men samtidig også at man har nok dage på bjerget, således at man har en dag til akklimatisering, hvis dette bliver nødvendigt.
  • Generelt er der ikke nogen sport, der er dårlig for én, dog skal man sørge for ikke at komme til skade og ikke overbelaste eksempelvis knæ og andre led.
  • Endeligt er træning blot én side af sagen. Ens livsstil er også essentiel. Derfor er det vigtigt, at man spiser sundt, ikke drikker og ryger i perioden op til afrejsen.

Udover at det er vigtigt at træne, er det også vigtigt, at man starter i god nok tid. Således er det ikke nok, blot at starte ugen inden afrejse. Generelt siger man, at man skal starte omkring to måneder før afrejse. Dog skal man selvfølgelig starte før, hvis man er i meget dårlig form. I starten skal man træne stille og roligt, for gradvist at gøre træningen mere og mere hård. De hårdeste og længste træningssessioner, bør ligge omkring en måned før afrejse. I de sidste to uger inden afrejse, skal man trappe lidt ned, og i de sidste dage inden, bør man slappe af, for at ens krop kan restaurere.

Kilimanjaro er et bjerg, som stort set de fleste kan bestige, især med den rigtige forberedelse. Ved at have forberedt sig ordenligt optimerer man samtidig chancerne for at nå toppen og gøre oplevelsen bedre og mere behagelig. At stå på Afrikas tag, Kilimanjaro, er bestemt en oplevelse, der er denne træning værd.

Kilimanjaro - Afrikas tag

Leave a Reply