Afrika safari - Oplev alle de fantastiske safaridestinationer i Afrika

Afrika er et safariland uden lige, mængden af spændende dyr, det smukke landskab, og en skøn befolkning, giver de bedste forudsætninger for en safari oplevelse, man sent vil glemme. Ved at tage på en Afrika safari, kan man opleve alle de vilde dyr, som man normalt kun ser i zoologisk have eller på Animal Planet. Således har man, på en Afrika safari, muligheden for at se dyrene i deres vante omgivelser på savannen, hvilket er en enestående oplevelse. Således burde alle opleve en Afrika safari på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Hvad indebærer en Afrika safari?

Ordet ‘Safari’ stammer fra Swahili og oversat til dansk betyder det ‘karavanerejse’, samt ordet ‘safar’ fra arabisk, som betyder at rejse. Således er ordets betydning meget dækkende, når det kommer til, hvad en Afrika safari indebærer. Historisk set har en Afrika safari dækket over mindre ekspeditioner, hvor det ofte var storvildtsjagt, som var et af hovedformålene. Gradvist har dette fokus ændret sig, og fokusset for en Afrika safari er nu i højere grad eventyrs- og oplevelsesaspektet, som er det dominerende.

På en Afrika safari ser man typisk Afrikas vilde dyreliv, samtidig med at man er ude i den fantastiske afrikanske natur, hvor dyrene har hjemme. Nogle af de bedste Afrika safariture får man ofte i de mange nationalparker, som der er i Afrika, herunder kan eksempelvis nævnes Kruger Nationalpark i Sydafrika og Serengeti Nationalpark i Tanzania, som bestemt er et besøg værd på en Afrika safari.

Dyrene på en Afrika safari

Dyrelivet på den afrikanske savanne er yderst mangfoldigt og spændende, hvor man let kan få mange dage til at gå. Således skal man ikke være bange for, at man kommer til at kede sig på en Afrika safari. På en Afrika safari vil man både have mulighed for at se løver, elefanter, næsehorn, flodheste, giraffer, zebraer, bøfler, gnuer og mange andre spændende dyr. Alt afhængig af hvilket område man tager til, vil nogle dyr være dominerende. Eksempelvis har man mulighed for at se den sjældne Red Colobus abe, som kun findes på Zanzibar, hvorfor Zanzaibar for eksempel er en hel unik mulighed for at opleve denne abe. Andre dyr er ikke så begrænset til et bestemt område, således vandrer de der, hvor det passer dem. Eksempelvis er gnuernes vandring en yderst kendt dyrevandring, hvorfor denne følges af mange safari-entusiaster.

Gnuernes lange vandring

De vilde dyr kender ikke til landegrænser, de vandrer derhen, hvor det passer dem. Således er dyrene ikke altid bundet til ét bestemt land, men nærmere bundet til et mønster. Derfor kan en Afrika safari nogle gange med fordel dække to lande. Eksempelvis vandrer gnuerne Serengeti sletten tynd, i søgen på nyt friskt græs, hvilket er årsag til, at gnuerne vandrer på tværs af Tanzania og Kenyas grænse, hvorfor en uge i hvert land kunne være en optimal kombination på en Afrika safari.

Serengetis endeløse sletter er en skueplads for en af verdens mest spektakulære dyreoplevelser, nemlig 1,5 millioner gnuers årlige vandring. Rent faktisk er næsten hele gnuens liv en lang vandring, i en evig søgen efter friskt græs. Serengeti strækker sig fra det nordlige Tanzania til det sydlige Kenya, hvor man har mulighed for at følge 1,5 million gnuer, 200.000 zebraer og gazeller, som årligt vandrer mere end 2800 km i en cirkulær rute rundt i Serengeti. De vandrende dyr bliver ubarmhjertigt forfulgt af Afrikas rovdyr, som ligger på lur og angriber, når chancen byder sig.

Gnuernes lange vandring har hverken nogen egentlig begyndelse og slutning, ud over den naturlig start og slut, som er en del af savannens livscyklus. Således vandrer gnuerne den samme rute om og om igen, som nogenlunde forløber således:

 • December - Marts
  Hvis man ønsker at se gnuerne, skal man i disse måneder opholde sig i det sydlige af Serengeti Nationalpark, samt i Ngorongoro Conservation Area i Tanzania, hvor enorme mængder af gnuer og zebraer opholder sig. Her græsser de store dyreflokke, hvor frisk græs ikke er en mangelvarer på sletten, da den lange regnsæson netop er ovre. Gnuerne kælver i slut januar frem til marts, hvor de opholder sig i det sydlige Serengeti. Dette tiltrækker mange rovdyr, således vil man have mulighed for at se både løver og leoparder.

 • April-maj
  Når man når til april måned, er det sydlige Serengeti samt Ngorongoro blevet så afgnavet, at der ikke længere er nok føde til de store flokke. Derfor begynder dyrene at bevæge sig mod vest og nord, og indtager således nu de græsområder og skove, der er i den vestlige del af Serengeti tæt ved Viktoriasøen.

 • Juni
  Igen har gnuerne spist det græs, der er, og må således igen til at bevæge sig videre. I denne etape går turen mere nordpå, hvor området tæt ved Lamai indtages. Dette område ligger tæt ved grænsen til Kenya, og det er i dette område, hvor gnuerne begynder på deres parringsperiode.

 • Juli-oktober
  Turen går nu mere nordpå, hvor gnuerne kommer ind i Kenya. De søger mod det korte og søde græs i Masai Mara. For at komme til Masai Mara skal Mara floden i Kenya krydses. Alt afhængigt af hvilket sted gnuerne vælger at krydse floden, kan det få store konsekvenser for antallet af gnuer der dør, på grund af da strømmen kan være stærk, og lumske krokodiller ligger på lur.

 • November
  Starten på den korte regntid er også startskuddet til, at gnuflokken begynder at vandre mod syd igen. I løbet af november måned begynder gnuerne at vandre mod det sydlige af Serengeti for at nå til området, hvor de i slut januar begynder at kælve.

Destinationer på en Afrika safari

Kontinentet Afrika dækker over en masse spændende og interessante lande, men de er ikke alle lige interessante, når det kommer til at være et safariland, således er der en række lande, der er bedre, når man skal på en Afrika safari. Overordnet set er landene i det Sydøstlige Afrika at foretrække, da en safari i disse lande, vil give den bedste Afrika safari, da deres dyreliv er helt fantastisk.

Leave a Reply