Søer i Tanzania

Lakes of The Great Rift Valley

Vulkanske forstyrrelser har for tusinder af år siden betydet, at der blev dannet en kløft ned gennem det østlige Afrika. ‘The Great Rift Valley’ er navnet på denne kløft, og den er nu over 6.400 kilometer lang og er på sine bredeste steder over 80 kilometer bred. Den store kløft har sit udspring i Lake Abbe i Etiopien, og deler sig i en østlig og vestlig gren i Kenya, inden den går ned i Tanzania, hvor den samles ved Malawisøen. Søerne i Tanzania kategoriseres på flere forskellige måder, primært efter deres placering i forhold til ‘The Great Rift Valley’.

The Eastern Rift Valley lakes

De søer der ligger i den østlige gren, kaldes for ‘Eastern Rift Valley lakes”, og inkluderer Manyarasøen, Natronsøen, Eyasisøen og Makatisøen. De er alle alkaliske søer, også kaldet sodasøer. En sodasø har en pH værdi over neutralitetspunktet 7. Det er kemikalier fra dalens vulkaner, der har gjort søerne sure og ubeboelige for de fleste dyrearter, men flamingoerne trives ved bredderne af de saltholdige søer, eksempelvis er Natronsøen kendt for at være yngleplads for den lille flamingo.

Naturrejser til Tanzania

De gyldenbrændte, udtørrede sletter står i stærk kontrast til Tanzanias frodige områder. Tanzanias dyreliv og flora er langt fra det, vi kender herhjemme. Oplev selv Tanzanias natur.

Serengeti, Ngorongoro og Zanzibar
Tanzania safarirejse med trilogien i verdensklasse: Tarangire, Ngorongoro og Serengeti
Tanzania-safari og Zanzibar
Supertilbud på Kiplings fantastiske safarirejse i Tanzania og Zanzibars dejlige strande. Altid hele tre nætter på selve savannen i Serengeti Nationalpark
Usambara og savanne
Usambara bjergenes kultur og den nordlige safari

The Western Rift Valley lakes

Søerne der ligger i den vestlige gren, kaldes tilsvarende for “Western Rift Valley lakes”. Fælles for alle disse søer er, at de alle er ferskvandssøer med et utroligt dyreliv. Der lever utallige fiskearter i de vestlige søer, og specielt Cichlider er der utallige af. Den klart største af disse søer er Tanganyikasøen, som er den største og dybeste af alle Rift Valley søerne. På verdensplan er den kun overgået af Lake Baikal i Sibirien i størrelse og dybde. Udover Tanganyikasøen regnes også Albertsøen, Edwardsøen og Kivusøen som en del af de vestlige Rift Valley søerne.

I området mellem den vestlige og østlige gren af Rift Valley, ligger Victoriasøen, som ikke bare er Afrikas største sø, men verdens næststørste ferskvandssø, kun Lake Superior i Nordamerika er større.

The Southern Rift Valley lakes

De sydlige Rift Valley søer er ferskvandssøer ligesom de vestlige Rift Valley søer, bortset fra Rukwasøen, som er en alkalisk sø, ligesom de østlige Rift Valley søer. Den største af de sydlige Rift Valley søer er Malawisøen, der også nogle steder går under navnet Nyasasøen. Malawisøen er Afrikas tredjestørste og næstdybeste sø. Udover Malawisøen og Rukwasøen, er også andre søer en del af de sydlige Rift Valley, men de er beliggende i Malawi, og ikke i Tanzania.

African Great lakes

Victoriasøen, Tanganyikasøen og Malawisøen er de tre største søer i Afrika og har det tilfælles, at de alle kan opleves i Tanzania. De udgør samlet set over 5% af det samlede tanzanianske areal, og er i fællesskab nogle gange kendt som ‘African Great lakes’. Betegnelsen ‘African Great lakes’ dækker dog i nogle tilfælde også over andre af de store søer i Afrika, og betegnelsen er således ikke præcis, men flertydig.

Leave a Reply