Delfiner

Delfinen er et havpattedyr, og hører til dyregruppen hvaler. Selve navnet delfin stammer fra oldgræsk, og betyder “med en livmoder”, som i denne sammenhæng betyder “en fisk med en livmoder”. Grunden til at den hedder det, er at delfinen som sagt er et pattedyr. Fisken delfinen er bestemt et dyr man skal opleve på sin tur til Tanzania, hvis turen går forbi paradisøen Zanzibar.

Fakta om delfinen

Navn: Delphinidae
Levested: Overalt i verden med vandtemp. fra 10 til 29 grader
Alder: 20-25 år
Størrelse: Vejer omkring 50 til 650 kilo
Føde: Delfiner er rovdyr
Kendetegn: Menneskets ven
deflin-afrika

Der findes omkring 40 forskellige arter af delfiner i verden. De alle varierer i størrelsen, ved længden kan de varierer fra 1,2 meter til 9,5 meter. Derudover kan deres vægt varierer fra 40 kilo til 10 ton. Det er selvfølgelig spækhuggeren der spiller ind, som er den største art af delfiner. De fleste arter vejer dog mellem 50 og 200 kilo.

Delfinens fysiske kendetegn

Det er blevet bevist at delfiner, sammen med hvaler og marsvin, er efterkommere af landlevende pattedyr. Delfiner er pattedyr i havet uden pels, og har som alle andre hvaler ikke ét eneste hår på kroppen. Dog bliver de født med øjenbryn, men dette øjenbryn forsvinder hurtigt med alderen. Man går ud fra at, da delfiner stammer fra landlevende pattedyr, at de engang havde pels. Fordi at de fleste andre landlevende pattedyr har pels rundt omkring i verden. Men det er ikke praktisk for en hval at have pels. Fordi pels giver alt for meget modstand og det gælder om at være så strømlinet som muligt. Grundet udelukkende levevis i vandet har resulteret i, at pelsen er forsvundet helt. Hvilket er en kontrast til sæler, som har pels og er meget afhængig af deres pels. Sælen har brug for pelsen når de føder deres unger, hvilket de gør på land.

Delfinen er et dyr som er meget bevægelig, og kan ligesom sælen slå op og ned med halen. Dens rygrad er desuden meget bevægelig især når den slå med halen, bruger den hele sin ryg. En delfin er slet ikke stiv i kroppen, som ellers de fleste fisk er. Selvom man ikke kan se delfinens hals, fordi dens hoved nærmest går direkte over i kroppen. Kan delfinen alligevel bevæge hovedet meget, den kan dreje det og kigge op og ned. Idet den kan dreje og bruge kroppen så godt som den kan, kan man godt se at delfinen stammer fra landlevende pattedyr med ben, ryg, hals og hoved. /p>

Delfinens levesteder

delfin2

Delfiner kan findes overalt i verden, dog er der det krav at vandtemperaturerne skal være mellem 10 til 29 grader. De kan findes på våde lavt vand ved kontinentalsoklerne samt i det store åbne ocean. Delfiner er et meget social dyr og lever derfor i flokke. Flokkene er op omkring flere hundrede delfiner, og disse hundrede delfiner har ofte et meget tæt bånd. Flokkene består typisk af hunner og deres unger, hvor de kønsmodne hanner typisk vandrer mellem flokkene.

For en delfin er det en kæmpe fordel at være en del af en flok. Disse flok giver fordele i forbindelse med fødesøgning, parring og beskyttelse mod eventuelle fjender. Delfiner er meget hjælpsomme når det kommer til deres medlemmer af flokken, men også når det kommer til andre dyr. Der har for eksempel være flere beretninger om at de har hjulpet mennesker i land fra et synkende skib. De fleste delfiner vandrer fra hav til hav, hvor nogle også kan blive det samme sted hele deres liv. Dog fælles for dem alle er at alle kan springe med hele kroppen op af vandet. Delfiner elsker at springe op af vandet, og dette kræver også mindre energi end ved svømning.

Delfinens føde

Delfiner spiser hovedsageligt fisk og blæksprutter, og hører dermed til gruppen rovdyr. Delfiner er gode og hurtige til at jage, og kan dermed jage deres bytte i en utrolig høj hastighed. Hele delfinens udseende er tilpasset dens levevis, ved at den har et lang næb. Det er nemlig sådan at arter med lange næb spiser fisk, hvor fisk med korte næb og færre tænder er mere tilpasset til at spise blæksprutter.

Delfinen har en utrolig stor mund med mange tænder og de kan dermed sluge deres bytte hele. De helt store delfiner, såsom spækhuggeren er i stand til at spise større havpattedyr. Havpattedyr som store hvaler, hajer, pingviner og havskildpadder. Der er ingen kendte tilfælde af, at delfiner nogensinde skulle spise mennesker. Idet der er så mange forskellige arter af delfiner, har de alle også hver deres jagtmetode og bytte at gå efter.

Leave a Reply