Krybdyr og padder i Tanzania

Afrika har et ry for at vrimle med kryb, men i virkeligheden er dette ikke tilfældet. Det er i realiteten sjældent, at man ser krybdyr kravle rundt i krattet. Der findes omkring 150 øglearter i Østafrika, og de fleste er uskadelige. Hvis man er interesseret i øgler og krybdyr er Østafrika, på trods af det begrænsede antal arter, særdeles oplevelsesværdigt. Blandt andet er der flere forskellige slangearter, dog skal man ikke frygte disse, når man er på opdagelse i vildnisset, da slangen er et sky dyr, og således foretrækker at flygte, frem for at spilde sin gift på et menneske. Andre spændende krybdyr der bør nævnes er kamæleonen, nilkrokodillen, den farverige gekko, samt flere andre interessante arter.

Forskellige krybdyr og padder

Krybdyr er en betegnelse, der dækker en gruppe af dyr såsom skildpadder, krokodiller, slanger, øgler og lignende. Dette er ikke dyr, som man ofte støder på i Danmark, hvorfor det er en helt ny verden, man kan gå på oplevelse i. I Tanzania kan man møde nogle rigtig spændende krybdyr, nedenfor fremgår et lille udsnit af disse.

Havskildpadder

Havskildpadde i tanzania

I Tanzania, som er beliggende ud til Det Indiske Ocean, er der gode muligheder for at se havskildpadder. Dette fantastiske dyr, er bestemt værd at se, når man er på en safarirejse. Hvis man eksempelvis kombinerer sin safarirejse med et smut til Zanzibar, har man muligheden for at opleve havskildpadder. Menai Bay Conservation Area på Zanzibar er et beskyttet område for havskildpadder, hvorved man i sandhed for lov til at opleve et væld af havskildpadder i naturlige omgivelser. Chancerne for at se havskildpadder blive udklækket er bedst i juni og juli, hvor vejret er køligst.

Havskildpadder er et fascinerende dyr, der både kan leve under og over vand. Der findes syv forskellige arter, hvoraf fem af disse blandt andet holder til i Det Indiske Ocean. På trods af at man ikke kan være garanteret hvilken art, man møder, er der rigtig gode chancer for at møde en af disse arter, i Det Indiske Ocean ved Tanzania. Det meste af livet er en havskildpadde på ensom vandring rundt i oceanerne og at se dem på land er mere undtagelsen end reglen. Hannen bliver rent faktisk på havet for altid, hvor hunnen derimod kommer på land om natten en enkelt eller nogle få gange om året, hvor hun møjsommeligt kravler op for at lægge sine æg. Det er netop dette, som man kan opleve i Menai Bay Conservation Area på Zanzibar.

Læs om havskildpadden her

Nil-krokodillen

nil-krokodille i tanzania

Nil-krokodillen er den afrikanske krokodille og det andenstørste reptil i verden. Nil-krodillen er udbredt i sub-sahara, og man finder den mest i Central-, Øst-, og Sydafrikanske regioner, hvor den lever i vandområder. I Tanzania kan man blandt andet finde den i Viktoriasøen, hvor den af og til angriber mennesker. I gennemsnittet er nil-krokodillen mellem fire og fem meter, og vejer omkring 400 kg, dog er der registreret nil-krokodiller op til 7 meter lange og op til 900 kg tunge. Nil-krokodillen har en tyk hud, som fungerer som et panser. Nil-krokodillen er et opportunistisk rovdyr og er en af de mest aggressive arter inden for krokodille-familien, og er mere eller mindre i stand til at nedlægge hvilket som helst dyr inden for dens rækkevidde. Nil-krokodillen er en af de farligste arter inden for krokodille familien, og er ansvarlig for flere hundrede tilfælde af omkomne mennesker hvert år. Således skal man have respekt for dette dyr, når man er på en safari i Tanzania. Men så længe man holder sig ude af vandet, i de områder, hvor den holder til, burde man være sikker. Selvom nil-krokodillen er et yderst farligt og aggressivt dyr, er det dog samtidig både fascinerende og spændende at opleve.

Læs om nil-krokodillen her

Den sorte mamba

Black mamba - tanzania

Den sorte mamba er den største, giftige slange i Tanzania, rent faktisk i hele Afrika. Den sorte mamba er i gennemsnit 3 meter lang, men i nogle tilfælde kan den blive helt op til 5 meter. Den sorte mamba er faktisk slet ikke sort, men mere gul-grønlig eller grå. Navnet kommer af at den sorte mamba er sort inde i munden. Den sorte mamba er verdens hurtigste slange, med en topfart på 16 til 20 km/t, det vil således sige, at det er de færreste mennesker, der kan løbe fra en sort mamba.

Den sorte mamba befinder sig ofte i træer, hvor den kan være svær at se, grundet dens farve falder mere eller mindre i et med naturen. Dens muskler er så stærke, at en voksen sort mamba, kan rejse sig fra jorden, og kun hvile på et lille stykke af dens krop, hvorved den kan bide et voksent menneske i ansigtet. Når den bidder, bidder den ofte flere gange, hvorved et bid i ansigtet kan dræbe et voksent menneske på under 20 minutter. Den sorte mamba opsøger normalt ikke selv fare, men hvis den føler sig truet, kan den godt være aggressiv. Den hugger hurtigt og dens gifttænder afgiver omkring 120 mg gift, som medfører muskellammelse, hvilket strandser åndedrættet. Det er dog muligt at overleve et bid, hvis man får hurtig og korrekt lægehjælp.

Læs om den sorte mamba her

Leave a Reply