Den sorte mamba

Den sorte mamba - er Afrikas største giftslange og et krybdyr. Dette navn opnår den med en gennemsnitslængde på omkring 2,5 meter. Hvor nogle endda kan nå en længde på 4,5 meter. Den sorte mamba er desuden en af verdens hurtigste slanger, med en topfart på 16 til 29 kilometer i timen.

Fakta om den sorte mamba

Navn: Dendroaspis polylepis
Levested: Øst i Afrika
Alder: Omkring 11 år
Størrelse: Vejer 1,5 kilo
Føde: Småfugle, fugleæg og små gnavere
Kendetegn: Afrikas største giftslange
mamba
Den sorte mamba er overraskende slet ikke sort. Navnet kommer af, at dens mund på indersiden er sort. Faktisk er dens farve på skindet gul-grønlig til metalgrå, olivengrøn. Den sorte mamba kan, når den føler sig truet være aggressiv. Selvom dette er ikke dens ønske, da den som regel ønske at undgå fare. Den hugger hurtigt og gifttænderne afgiver omkring 100-120 milligram gift. Giften standser åndedrættet, og virker derfor som muskellammelse. Det er muligt at overleve et bid, dette kræver dog at man får hurtig lægehjælp og en velegnet modgift.

Den sorte mambas fysiske kendetegn

Den sorte mamba kan nå en længde på 4,5 meter, hvilket gør at det er Afrikas længste slange. Den sorte mund har lagt navnet til den sorte mamba, som har farven olivengrøn på ydersiden. Denne store slange er i stand til at løfte sin krop omkring 40 procent over jorden. Dette gør den typisk når den skal angribe sit offer. Hvilket gør at man sagtens kan stå ansigt til ansigt med dette frygtindgydende dyr. Grunden til at den løfter sin krop og bider ofret i hovedet, er for at giften kan sprede sig i offerets krop hurtigst muligt. Den sorte mamba har hugtænder i en længde på 3-6 mm, hvilket ikke lyder af meget. Men disse hugtænder kan leverer op til 8 ml gift i ét enkelt bid. Dette bid er nok til at slå 40 mennesker ihjel. I Østafrika bliver denne slange også kaldt “The Seven Step Snake”. Fordi efter ét bid af slangen, siges det at dens ofre kun har syv skridt tilbage, inden de falder om pga. giftens virkning. Den sorte mamba kan derfor være et rigtig “kedeligt” bekendtskab.

Den sorte mambas levesteder

mamama Den sorte mamba befinder sig ofte i træer og i græs. Grundet dens farve, kan slangen være svært at se i det grønne landskab, såsom træer og græs. Den største bestanddel af sorte mambaer findes i Østafrika. Hvor kun få er set vest i Afrika. Dog kan man møde den grønne mamba i Vestafrika, men den er ikke nær så dødelig og farlig som den sorte mamba. Der findes to slags mambaer, den sorte mamba og den grønne mamba. Den sorte mamba er dog mest signifikant og særpræget idet det er én af verdens farligste og hurtigste slange. Den sorte mamba skal helst mødes i en beskyttet bil eller båd, men det er uden tvivl et spændende dyr at iagttage. Selvom det er verdens farligste slange og at man skal holde sig så langt som muligt fra den, er den også meget fascinerende at følge i sin jagt på sit bytte.

Den sorte mambas føde

Den sorte mamba spiser sig primært mæt i små pattedyr, men den kan også finde på at spise fugle og andre slanger. Den sorte mamba, har med sin gift-kilde let ved at nedlægge sit bytte. Bare ved ét enkelt bid, vil store rovdyr og pattedyr hurtig lade sig lamme. Derefter kan den sorte mamba ellers bare tage for sig af sit bytte. Den sorte mamba har et helt utroligt fordøjelsessystem, som på blot 8 timer kan fordøje sit store bytte. Mange rovdyr udfordrer sjældent en voksen sort mamba. Dog er rovfugle, her specielt slangeørnen, en af de største farer for den sorte mamba. Slangeørnen er tilsyneladende immun overfor alle salgs giftslanger. Desuden har den sorte mamba en tilpas størrelse, for slangeørnen at sluge.

Leave a Reply