De træklatrende løver i Tanzania

Hvis du aldrig har set træklatrende løver før, så lyder det nok lidt bizart. Men det er et reelt fænomen, du kan være heldig at opleve i Afrika. Dog er det så usædvanligt, at der kun er dokumenterede få flokke af træklatrende løver i hele verden. En af dem kan du være heldig at opleve i Tanzania i Lake Manyara Nationalpark.

Derfor klatrer løverne

Træklatrende løver er nok noget de færreste er stødt på, og det er da også et sjældent fænomen at se løver dovne og sove i trækroner. Løvers normale adfærd er, at de ligger under træet, mens de sover eller observerer deres næste bytte. Løvens krop er langt fra bygget til at klatre i træer med den tunge krop, der kan veje alt fra 115 til 180 kg.

Mange forskere har givet deres bud på, hvorfor løverne klatre – nogle forklarer den usædvanlige adfærd med, at løverne har tilpasset sig omgivelserne og bruger flugten op i træerne til at slippe væk fra de konstante insektbid. Andre mener, løverne prøver at slippe væk fra den ekstreme varme savanne jord. Uanset hvad forklaringen må være, så er det en helt unik oplevelse, som tiltrækker mange rejseglade til de afrikanske nationalparker.

Her kan du opleve dem

De flokke der er blevet dokumenteret af træklatrende løver er primært spottet i Queen Elizabeth Nationalpark i Uganda og i Lake Manyara Nationalpark i Tanzania. Nogle har også rapporteret, at fænomenet har spredt sig til Serengeti, som er Tanzanias måske mest berømte nationalpark.

De træklatrende løver er dog, ligesom alle andre løver, stærkt faldende i bestand. Den primære årsag er mennesket, der blandt andet forgifter løverne i frygt for, at de gør direkte skade på lokalbefolkningen eller spiser deres opdræt og dermed deres levevej. I 2018 blev der eksempelvis fundet 11 døde løver, som alle var blevet forgiftet.

En del af en større oplevelse

Selvom de træklatrende løver er en enestående oplevelse, så kan det ikke anbefales kun at tage afsted på safaritur for at se dem, da der ikke er nogen garanti for, at man spotter dem – der er trods alt tale om vilde dyr.

Heldigvis er der ingen risiko for, at du går forgæves på dyrefronten – både Lake Manyara og Serengeti byder nemlig på et væld af oplevelser, når det kommer til dyreliv. Oplev eksempelvis elefanter, zebraer og afrikanske bøfler i Lake Manyara Nationalpark og “The big five” i Serengeti Nationalpark.