Værd at vide om Zanzibar

Det er efterhånden 17 år siden, Kim Larsen og Kjukken første gang sang om at sidde på Zanzibar og på bramfri vis nyde øens kultur og afslappede atmosfære. Det kan man næppe bebrejde dem, for øen, der er særdeles populær blandt rejsende, er indbegrebet af en paradis-ø med lange, kridhvide sandstrande, svajende grønne kokospalmer og klart, azurblåt vand. Samtidig gør øens placering ud for Tanzanias østkyst den til den oplagte sidste destination på en rejse rundt i Tanzanias fastland, der er en af verdens bedste safaridestinationer.

Zanzibar er dog langt mere end bare en afslappende paradis-ø. Øen gemmer både på en spændende historie og stærke, kulturelle indspark, der kan overraske selv de mest velinformerede besøgende til øen.

1: Zanzibar eller ”Zanzibar”?

Vidste du f.eks. at Zanzibar slet ikke er en ø, men en øgruppe, der består af hovedøerne Unguia og Pemba samt en række småøer – og at det er hovedøen Unguia, der i daglig tale går under navnet ”Zanzibar”?

Øgruppen ligger kun ca. 35. km fra Tanzanias østkyst, men menes at have været en del af fastlandet for millioner af år siden. Trods den fysiske adskillelse mellem øgruppen og fastlandet, Tanganyika, blev øerne dog i 1964 officielt en del af ”United Republic of Tanzania”. Øgruppen betragtes i dag som en semi-autonom del af Tanzania og sammenlignes ofte med Hong Kong.

2: Historien i en nøddeskal

Der har boet mennesker på Zanzibar i mindst 20.000 år, men grundet sin geografiske placering blev øerne senere til et centrum for handel mellem det afrikanske fastland, den arabiske verden og det indiske subkontinent.

Den første migrationsbølge kom fra det afrikanske fastland i det 10. århundrede og senere fra Persien. Arabiske migranter fra Oman begyndte at etablere handelskolonier, og de blev Zanzibars aristokrati, der fik den største indflydelse på kultur, økonomi og politik.
Den første Europæiske indflydelse kom med portugisernes invasion af den afrikanske østkyst og øerne i det 16. århundrede. Der gik dog mindre end 200 år, før omanerne havde udraderet portugiserne.

Zanzibars nok mest kontroversielle rolle i historien omhandler øernes andel i den massive slavehandel til Nordamerika. Zanzibars historiske hoveddstad, det charmerende Stone Town, har en fortid, der er langt mere dyster og charmeforladt, end byen kan synes i dag. Arabiske slavehandlere brugte Stone Town som et åbent marked for slavehandel, som først faldt med briternes indtog på Zanzibar i 1873.

I 1964 indgik Zanzibar en union med fastlandet Tanganyika, hvorved Zanzibar blev det semi-autonomt styre, det er i dag.

3: Krydderiøen

Det lugter langt væk på Zanzibar – på den fede måde. Krydderier var fast inventar på handelsruten i århundreder, og med portugisernes indtog blev store dele af øerne ryddet til plantager. Det blev dog omanerne, der fra det 18. århundrede fik etableret og udviklet produktionen af krydderier på Zanzibar, og da briterne afskaffede slavehandlen på øerne, blev krydderiproduktion og -handel Zanzibars primære indtægtskilde.

I dag er ”krydderi-ture” en veletableret turistaktivitet på Zanzibar, som man næsten ikke kommer uden om, når man besøger øen, og turene kan faktisk være en af de bedste måder at opleve landsbyer og det lokale liv på. Områderne uden for Stone Town er dækket af krydderiplantager, og på mange et summende marked er luften fyldt med aromaer fra øernes bedste varer; kardemomme, vanilje, chili, kanel, muskatnød og meget andet. ”The Spice Island” lever i den grad op til sit populære kaldenavn.

4: Natur og vegetation på Zanzibar

Som safaridestination visner Zanzibar i sammenligning med det nærliggende fastland, der er hjemsted for Afrikas Big Five. Det prangende dyreliv på øerne består mest af aber, mindre dyr og fugle, men Zanzibar er dog hjem for en af verdens mest truede dyrearter, Colobus-aben, som ikke findes noget andet sted i verden. Der er mindre end 2000 eksemplarer tilbage af de små aber, hvis pels kan være både hvid, rød og sort på samme tid. Aberne lever i flokke i Jozani-Chakwa National Park, hvor de bliver beskyttet mod jagt og skovfældning.

Selvom Zanzibar ikke brillerer som safaridestination, kompenserer øerne så rigeligt for det med den fantastiske natur. De mange kilometer efter kilometer af fine, hvide sandstrande, der strækker sig rundt om det meste kysten på den 85 km lange og 39 km bredde hoved ø, Unguia, trækker de fleste turister til øen.

De mange kilometer kyststrækning prydes af klart azurblåt vand, og under vandet vrimler det med liv og farver i sådan en grad, at Zanzibar ligger på listen over nogle af klodens bedste dykker- og snorkeldestinationer. Koralrevet under den glasklare overflade strækker sig tusindvis af kilometer langs den østafrikanske kyst og er blandt verdens længste.

5: Kunst på Zanzibar

Sammensmeltningen af østafrikansk, indisk og arabisk kultur på Zanzibar er særlig udpræget i de mange smukt udskårne døre – omkring 560 – der findes på øerne, hvoraf den ældste dateres til 1694. Særligt i det historiske Stone Town vrimler det med ”Zanzibar Doors”, og da byen er inddelt i etniske distrikter, vil den vågne rejsende nemt kunne spotte forskellen mellem de arabiske, indiske og østafrikanske døre, hvis udskæringer fortæller historier om beboerens sociale og etniske tilhørsforhold.

Zanzibar har også en blomstrende kunstscene, og gaderne prydes af gallerier, hvor de stærke farver står til skue – og salg – for forbipasserende.

Det er dog ikke kun den visuelle kunst, der gennem tiden har slået stærke rødder på Zanzibar. Traditionelle Taarab-rytmer er øernes – faktisk hele Østafrikas – hjerterytme. Derudover kan man selvfølgelig ikke tale om musik og Zanzibar uden at nævne øernes nok største musikalske ikon: Queens-forsangeren Freddie Mercury, der er født og opvokset på Zanzibar, og hvis barndomshjem stadig kan besøges i Stone Town – et sandt must for enhver Queen-fan!