Udzungwa: Afrikas glemte regnskov

Der er ingen tvivl om, at Tanzania er i besiddelse af nogle af de smukkeste nationalparker i verden med et dyreliv, der er svært at finde tilsvarende andre steder.  En nationalpark som adskiller sig væsenligt fra de andre er Udzungwa Nationalpark som danske forskere blandt andet har brugt flere årtier på at udforske. Men hvorfor er Udzungwa så speciel? Det får du svaret på i denne artikel.

Det afrikanske Galapagos

Udzungwa Nationalpark er et enestående 1900 km2 naturområde, som ligger vest for Tanzanias største by Dar Es Salaam. I nationalparken finder du også Udzungwa bjergene, som i modsætning til landets mest kendte bjerg, Kilimnajaro, er frodige og rige på dyreliv. Området er faktisk et af dem med størst biodiversitet i verden og har derfor også fået kaldenavnet “det afrikanske Galapagos”.

Unik fauna og flora

I modsætning til mange af de andre nationalparker i Tanzania, så har Udzungwa ikke det klassiske safari dyreliv bestående af løver, næsehorn og elefanter. Midt i Udzungwas næsten uberørte grønne verden finder du derimod et væld af planer og dyreliv, der er unikke på verdensplan. Faktisk så unikke at danske forskere fra Statens Naturhistoriske Museum har besøgt området siden 1980’erne for at dokumentere regnskovens flora og fauna.

Nye dyrearter

Gennem årene er der blevet opdaget tusindevis af nye dyrearter heriblandt en lang række abe- og fuglearter, hvor mange af arterne er truet og endemiske for området. I 1979 fandt forskere blandt andet Sanje mangabey aben, som for alvor blev startskuddet for de mange videnskabelige ekspeditioner til området i de efterfølgende årtier.

Et helle for flere dyrearter

Der er efterhånden mange dyrearter, der har trange kår på jorden med menneskets konstante udbredelse. En af de dyrearter er leoparden, hvis territorie bliver mindre og mindre. Men i Udzungwas frodige og til tider ufremkommelige landskab lever leoparden stadig forholdsvis uforstyrret. Til trods for deres eksistens i bjergene, er de utrolig sky, og derfor også svære at få øje på, når man går på opdagelse i Udzungwa Nationalpark.

Udforskning til fods

I modsætning til andre nationalparker i Tanzania, så foregår turen til fods. I nationalparken er der nemlig ikke nogen veje, men kun fem deciderede stier, og nationalparken er derfor velbesøgt af vandre og trekkere. Udzungwa Nationalpark kan besøges året rundt, men stierne kan blive særdeles glatte i regnsæsonen, som går fra oktober til juni, og derfor er tørtiden at foretrække for mange.