Hyæne

Hyænen er i familien med rov-pattedyr. Hyænen har fire nulevende arter, nemlig tre egentlige hyæner - den brune hyæne, den plettede hyæne, den stribede hyæne og jordulven. Den art der er findes flest af i verden og den de fleste kender, er den plettede hyæne. Alle de tre forskellige hyæner kan alle opleves i Tanzania.

Fakta om hyænen

Navn: Hyaenidae
Levested: I Afrika, Asien og Mellemøsten
Alder: Ca. 20 år
Størrelse: Vejer omkring 62 til 70 kilo
Føde: Ådsler
Kendetegn: Hundelignede rovdyr
Hyæne1

Hyæner er efterhånden et meget hadet dyr af verdens befolkning. Mange ser ikke hyænen som et flot og intelligent dyr, men mere som en skændsel. Dette kan blandt andet have noget at gøre med at hyænen er brugt i mange sammenhænge som et ondt dyr. For eksempel i filmen “Løvernes Konge” hvor hyænen er ond. Efter mere og mere videnskab omkring hyænen, har man dog opdaget mange misforståelser om dem. Hyæner er meget stærke rovdyr og har været kendte for at angribe og spise mennesker. Noget som dog slet ikke er sandt, da de primært angriber dyr.

Hyænens fysiske kendetegn

Alle de forskellige slags hyæner, den plettede, den stribede og den brune har nogle sammenligningspunkter. De har alle et stort hoved, med kraftige kæber og store ører. Selve kropsbygning forekommer meget uharmonisk, med det lave bagparti og de høje skuldre. Et punkt der også er komisk med dens udseende er det store lidt grove hoved og den meget buskede pels.

Den største og mest aggressive af de tre arter er den plettede hyæne. Den plettede hyæne har grålig pels hvor der er brune pletter på. Den brune hyæne er den mindste af de tre og er meget genkendelig med dens ensfarvet brune pels. Den brune hyæne findes i Sydafrika hvor den færdes på stranden og spiser opskyllede ådsler. Den stribede hyæne er anderledes fra de andre, for dens findes flere steder i verden. Nemlig i Sydasien, Mellemøsten og Nordafrika. Den kendetegnes på dens gullige grå pels med smalle sorte tværstriber på både krop og ben.

Hyænens levesteder

hyæne2

Den plettede og brune hyæne lever i Sydafrika, hvor den stribede hyæne lever både i Asien, mellemøsten og Nordafrika. Det der adskiller hyæner fra andre rovdyr er, at det er hun-hyæner der bestemmer i hyæne-flokkene. Flokkene domineres i særdeleshed af hunnerne og har modsat til andre dyr, falske mandlige kønsorganer. For at hunnerne skal afmærke sit territorium, afmærker de sit territorium med urin, ekskrementer og kamp med andre klaner. Det er ikke særlig uvant for hyæne at kæmpe med døden som indsats. Allerede når de bliver født, er det første de gør, er at dræbe de andre hvalpe og fortsætter indtil én af dem er død. Grunden til dette er, at en tæve-hvalp vil overtage sin mors rang i gruppen, og to hvalpe kan ikke dele den samme plads.

Hyænens føde

Føden er tæt på at være 100% animalsk og udover at de spiser kød og knogler, supplere hyænen med frugt, æg og hvirvelløse dyr. Hyænen har efterhånden fået et dårlig ry for at være kujonagtige ådselædere, men de er faktisk et yderst intelligent dyr. De er nemlig rigtig effektive jægere og udover at være ådselsæder, så kan hyænen nedlægge mellemstore klovdyr. Hyænen er i stand til at nedlægge store dyr som zebraer, gazeller og bøfler, når de jager i flok.

Hyænen kan spise mellem tre til seks kilo kød hver dag og gør det gerne. De er i stand til at kunne fordøje knogler fordi de har en høj koncentration af saltsyre i maven. Deres utrolig stærke tænder og klør, gør at de kan knuse knogler og spise den næringsrige marv.

Leave a Reply