Gazeller

Gazeller er kendt for deres utrolige hurtighed. Hastigheden kan nemlig komme helt op på 100 km/t og kan over meget lange afstande også opretholde en hastighed på omkring 50 km/t. En gazelle er af slægten Gazella og er en antilope. Det pudsige ved en gazelle er at arter fra andre slægter også bliver kaldt gazeller. Størstedelen af gazeller findes i Afrika på Afrikas savanner. En lille del af gazeller kan også findes langt fra de afrikanske savanner, nemlig i det sydvestlige Asien og Arabien.

Fakta om gazeller

Navn: Gezella
Levested: Afrika, Arabien og i sydvestlige Asien
Alder: Omkring 20 år
Størrelse: vejer fra 15 kilo til 25 kilo
Føde: Planteædende, græs.
Antal: Over 1 million
Kendetegn: Rødbrun med skedehorn
Gazelle1
I slægten Gazella findes der mange forskellige antilopearter og her er gazellen en af dem, eller anses for at være det. Navnet “gazelle” kommer fra det persiske ord Ghazal. Ordet betyder “elegant og hurtig”, hvilket ikke er helt tilfældigt. En gazelle er nemlig hurtig med en hastighed på over 100 km/t og samtidig elegant mens den færdes på savannen. Gazellen er utrolig fascinerende at opleve, med dens høje hop, flotte farverige udseende og dens skedehorn.

Gazellens fysiske kendetegn

En gazelle kan nemt genkendes med dens sortstribet rødbrune krop og de flotte store skedehorn. En af de mest kendte gazeller i Afrika er den afrikanske art, Thomsons gazelle (Eudorcas thomsoni). Grunden til at arten hedder Thomsons gazelle er fordi den er opkaldt efter en opdagelsesrejsende ved navn Joseph Thomson. Thomsons gazelle lever kun i Østafrika og dermed også findes i Tanzania. Gazeller er generelt mindre udgaver af antiloper. De er omkring 61-107 centimeter høje ved skuldrene og har farverne brun og hvid med en karakteristisk sort stribe. Noget andet der er meget karakteristisk ved gazellen, er dens lange buet horn, som også er kaldet skedehorn. Udover gazellens karakteristisk udseende, så har den også nogle gode egenskaber. Gazeller er som sagt kendt for at være et hurtigt dyr, og er derfor gode til at løbe væk når den bliver jaget.

Gazellens levesteder

gazelle2 Gazeller lever for det meste i ørkener, overdrev eller savanner i Afrika. Der findes dog en mindre del af gazeller i sydvestlige Asien og Arabien. Gazelle er et socialt dyr og lever typisk i flokke sammen med andre gazeller.Der findes mange forskellige slags gazeller, hvor deres levesteder er anderledes. Alle disse gazeller har forskellige navne. Selve slægten Gazella siges at indeholde omkring 13 forskellige arter. Engang var der yderligere fire arter, men de er desværre uddøde den dag i dag. Navnene på disse forskellige arter af Gazella er blandet andet den røde gazelle, den arabiske gazelle, dronningen af Saba gazelle, og saudi gazelle. Hvor både den rød gazelle og Thomsons gazelle kan findes i Tanzania. Udover disse arter gazeller findes der også underarter ved navn den tibetanske og mongolsk gazelle.  

Gazellens føde

Gazeller spiser meget let og bryder sig ikke om at spise groft. De er planteædende, planter og blade er nemlig lettere at fordøjelige end kød er. Nogle gazeller er desuden afhængig af kort græs og skal være hurtig ude og spise hvis der foregår regn, da græsset så vokser hurtigere. Nogle gange sker det, at de ikke er så hurtige til at spise al the korte græs. De følger derfor de større planteædere på sletterne som for eksempel zebraer og blå gnuer. Disse dyr spiser nemlig alt det høje græs og efterlader det korte græs til gazellerne. Hvilket er til stor glæde for gazellerne.

Leave a Reply