Det skal du vide, inden du bestiger Kilimanjaro

At stå over skyerne på ”Afrikas tag” og kigge ud over de uendelige, flade sletter, er en drøm, mange bærer i
hjertet. For de eventyrlystne, der tager springet, og gør drømmen til virkelighed, går rejsen ind i en ukendt
verden, der bringer et teater af følelser med sig på vejen mod toppen af Afrika.

Det er vigtigt at være godt forberedt, hvis drømmen skal blive en succes, for vandringen bliver ikke uden nogle strabadser, efterhånden som luften bliver tyndere. Her er, hvad du skal huske, inden du vender næsen mod Tanzania med håbet om at sætte foden på Afrikas højeste punkt.

1. Vælg den rigtige rute

Det er langt fra lige meget, hvilken rute du vælger på vejen mod toppen. Vandringen går op i tynd luft, og det tager tid for kroppen at tilvænne sig højden. Man kan ikke ”skynde sig op og ned ad Kilimanjaro” for at undgå højdepåvirkningen. Derfor er der også meget stor forskel på succesraten på de forskellige ruter, da nogle, groft sagt, giver nok tid til at kroppen kan tilvænne sig den tynde luft, mens andre ikke gør.

Kilimanjaro på fem dage er en dårlig ide. Så enkelt kan det siges. Marangu-ruten, den såkaldte ”Coca Cola-rute”, der kan forsøges på bare fem dage har en meget lav succesrate, og det er de færreste, der tager ruten, der efterfølgende kan sige, at oplevelsen var god. Endnu færre kan efterfølgende prale af at have nået toppen.

Den meget smukke Machame-rute, også kaldet ”Whiskey-ruten” kan tages på henholdsvis seks eller syvdage, hvor syv-dages ruten giver langt den bedste oplevelse samt chance for at nå toppen. Succesraten stiger nemlig markant, hvis du lægger den syvende dag på Machame-ruten.

Den allerbedste succesrate findes på Lemosho-ruten, der giver hele otte dage til vandringen fra bjergets bund til top, og som samtidig tilbyder den mest behagelige oplevelse. Ruten går gennem adskillige vegetationszoner, og man bliver derfor præsenteret for de mest forunderlige landskaber undervejs.

2. Fysisk form

Det er vigtigt at være i god fysisk form, inden du hopper på flyet til Tanzania i håb om at stå på toppen af Kilimanjaro. Kilimanjaro er ikke bare en vandretur – det er en vandretur op i næsten 6.000 meters højde, hvor luften er meget tynd, så dine lunger vil helt sikkert skulle arbejde hårdt for sagen, inden du kan sætte foden på Afrikas tag.

Den bedste oplevelse (og størst chance for succes) får du, hvis du træner mindst 3-4 måneder inden afrejse. Løb, cykel, svøm, eller tag den tunge rygsæk på ryggen på turen op og ned ad trapperne. Det vigtigste er at fokusere din træning på kondition, at styrke dine ben samt at være klar til at være i gang i mange timer hver dag.

3. Vejr og beklædning

Det giver næsten sig selv, at vandringen på Kilimanjaro kræver et par gode vandrestøvler, som er gået godt til. Men hvad der måske kan være tvivl om, er resten af påklædningen – vandring på Kilimanjaro kræver anden forberedelse og beklædning end safarituren på Serengeti, og det er vigtigt at have for øje, når du pakker tasken inden afrejse.

Mange associerer det afrikanske kontinent med den bagende sol og særdeles høje temperaturer. Det kan derfor nemt slippe opmærksomheden forbi, at der ligger sne på toppen af Kilimanjaro, og at der faktisk kan blive rigtig koldt om aftenen samt i de højere luftlag, uanset sæson. Lag på lag beklædning med et varmt basislag, en god varm jakke og et vindtæt (og vandafvisende) ydre lag er derfor vejen at gå. Det samme gælder både hue og handsker – ja, du får i den grad brug for handsker, selvom du befinder dig midt i det varmeste Afrika.

Pandelampen er ligeledes essentiel, da den er din eneste lyskilde efter mørkets frembrud. Særligt under topforsøget, der starter inden solopgang, er den helt uundværlig. Der er som oftest flere grupper, der foretager topforsøget på Kilimanjaro på samme tid, og i de tidligste morgentimer kan rækken af lysende pandelamper følges som en larve, der smyger sig op ad bjerget i mørket.

4. Sovegrej

En god nats søvn er yderst vigtigt for at holde på kræfterne på vej mod toppen, og at fryse om natten er derfor en rigtig party pooper på Kilimanjaro. Soveposen bør have en komforttemperatur på ned til ca. -15, hvis du vil have de bedste chancer for at sove godt på bjerget.

Har du mulighed for det, så lad din syntetiske camping sovepose blive hjemme, og tag en dunsovepose med i stedet. Dun er både varmere og langt lettere, men har du en sovepose, der lige præcis ikke er varm nok, kan redningen være at købe en liner, der kan lægges ind i soveposen og tilføje flere grader til komforttemperaturen. Du vil takke dig selv, når du ligger lunt og godt i teltet og lytter til nattens lyde, mens søvnen omfavner dig.

Når alle disse forholdsregler er taget, er forudsætningerne på plads for at gøre rejsen mod toppen af Afrika til et helt uforglemmelig eventyr, der vil stå printet i hukommelsen for altid.