10 sjove facts (selv for den garvede Tanzania-rejsende)

For mange eventyrlystne rejsende er Tanzania en drømmedestination, et billede på det sande Afrika. Ikoner som det mægtige Kilimanjaro, det uendelige Serengeti og Zanzibars hvide palmestrande og azurblå bølger er verdenskendte, og med god grund; få destinationer i verden byder på så storslået natur og så rigt et dyreliv.

Safari, trekking, kultur og strand er hjørnestenene i rejser til den østafrikanske perle, men Tanzania har endnu mere at tilbyde nysgerrige rejsende.

Her er 10 sjove facts, som kan overraske selv den mest garvede Tanzania-rejsende:

1) Olduvia-slugten

Olduvia-slugten i den sydøstlige del af Serengeti-sletten er et arkæologisk hotspot. Her udgravede den engelske arkæolog, Dr. Louis Leakey i 1060’erne flere primitive stenredskaber og forstenede menneskeknogler, deriblandt et kranium, som med dateringen på mellem 1,7-2 millioner år dengang var de ældste menneskeknogler, der nogensinde var blevet udgravet. Fundet i Olduvia-slugten, der ligger beskedne ca. 25 km. fra det berømte Ngorongore-krater, kortlagde ca. en million år af menneskets evolution, der indtil da var videnskaben ukendt.

2) Mere end 120 sprog

Selvom Swahili er det officielle sprog i Tanzania, tales mere end 120 andre sprog som modersmål i landet. De fleste er regionale stammesprog, da landet også har mere end 120 forskellige stammer, hvoraf omkring 80% taler Swahili som andet sprog.

3) Verdens største landkrabbe

På den lille Chumbe Island, som er en del af øgruppen Zanzibar, lever Palmetyven (på engelsk Coconut Crab), der er verdens største landkrabbe. Krabben, der er en del af eremitkrebsefamilien, ynder at klatre i palmetræer, åbne kokosnødder med kløerne, og endda stjæle skinnende objektet fra huse og teltlejre, deraf navnet. Krabben kan blive op til 1 meter lang fra ben til ben og veje op til 4 kilo! Krabben har lunger i steder for gæller, og selvom den bliver født som æg i vand, ville den i voksenstadiet drukne inden for kort tid, hvis den blev efterladt i vand.

4) Musiktræet

I det sydlige Tanzania vokser Mpingo-træerne, også kaldet Afrikansk Blackwood eller Musiktræet. Træsorten er den mest eftertragtede i Østafrika, og brugen af det sorte træ går flere tusind år tilbage. I dag bruges træet primært af træskærere til at lave de klassiske afrikanske masker, figurer, udskæringer og musikinstrumenter. Træets fine tekstur og hårdførhed gør det særdeles velegnet til udskæringer, men da træsorten vokser langsomt og først kan fældes, når det er 70-100 år gammelt, har den store produktion af kunstudskæringer m.m. resulteret i, at skovområder i Tanzania nu forsvinder hurtigere, end de kan genetableres.

5) Den korteste krig

Den korteste krig i verdenshistorien udspillede sig d. 27. august i 1896 på Zanzibar. Krigen brød ud, da britiske kolonister åbnede ild mod den siddende sultan Khalid bin Barghashs palads og skib, som lå forankret ved havnen. Sultanen havde overtaget tronen efter sin onkels død, den tidligere sultan Hamad bin Thuwaini, som havde samarbejdet med briterne. Men briterne havde ønsket en anden på tronen, og nedskydningen af sultanens palads og skib tog beskedne 38 minutter og kostede ca. 500 liv, hvorefter angrebet stoppede. Verdenshistoriens korteste krig var ovre, og sultanen flygtede til Tyskland, mens briterne indsatte deres foretrukne kandidat på Zanzibars trone.

6) Flagets farver og former

Farverne og formerne i Tanzanias flag repræsenterer landets fire vigtigste komponenter; Den grønne farve øverst i flaget repræsenterer landets storslåede natur, den blå farve nederst i flaget repræsenterer landets mange blå søer, De gule striber repræsenterer jordens rige mineraldepoter, mens den centrale sorte stribe repræsenterer det tanzaniske folk.

7) Nilens start

Historiens nok mest berømte flod, Nilen, har sit udspring i Victoriasøen, som ligger mellem Tanzania, Uganda og Kenya. Victoriasøen er den største tropiske sø og den andenstørste ferskvandssø i verden. Floden, der udspringer fra Victoriasøen, kaldes Den Hvid Nil, og i Khartom i Sudan samles den med Den Blå Nil, som har sit udspring i Tanasøen i Etiopien. Først herefter kaldes floden ”Nilen”.

8) Nationalparker og naturbeskyttede arealer

Nationalparker og andre naturbeskyttede arealer udgør hele 25% af Tanzanias landareal, svarende til et areal større end hele Tyskland! Derved er Tanzania blandt de lande i verden, der har de arealmæssige største naturreservater. Designeringen af naturreservater i Tanzania gøres nemmere af, at regeringen officielt ejer al jorden i landet, og kan lease den til befolkningen for op til 99 år ad gangen.

9) Tredjestørste producent af guld

Tanzania er verdens tredjestørste producent af guld, efter Sydafrika og Ghana, og udvindelsen af mineraler er landets største økonomiske force. Tanzania modtager dog også årligt omkring 5.000 millioner dollars i ulandsstøtte fra primært USA og England til at bekæmpe fattigdom i landet.

10) Pizzalevering til Kilimanjaros top

Kilimanjaro er Tanzanias største ikon, og hvert år forsøger i omegnen af 30.000 trekkere at nå toppen af bjerget. D. 8. maj 2016 var dog en helt speciel dag på toppen af Afrikas Tag, da kæderestauranten Pizza Hut i et omfattende mediestunt leverede en klassisk, varm peperoni pizza til en gruppe trekkere, bestående af kædens egne ansatte, til toppen af Kilimanjaro. Pizzaens rejse startede tre dage tidligere hos kædens restaurant i Dar es Salaam, hvorfra pizzaen blev fløjet til Kilimanjaro lufthavn og derfra båret op ad bjerget i et batteridrevet isoleret varmeskab, som var blevet designet specielt til at holde pizzaen frisk!