Zanzibar

Ud fra Tanzanias østkyst ligger den velbesøgte øgruppe, Zanzibar. Den populære feriedestination har to hovedøer, Unguja og Pemba, samt hele 50 mindre øer. Zanzibar har været i historisk udvikling gennem flere århundrede. Det kan mærkes på arkitekturen, befolkningen og stemningen på øerne.

I dag er Zanzibar ofte endestationen for en pakket Tanzania-rejse. Mange kobler safari eller bjergbestigning på fastlandet sammen med en afslappende rejse til Zanzibar. Med sine hvide Bounty strande og afslappede stemning skaber Zanzibar de helt rette rammer for den sidste smule afkobling inden hjemturen.

Rejser til Zanzibar

Lad et besøg på eksotiske Zanzibar være en del af din Tanzania rejse.

Zanzibar rejse og badeferie
Eksotisk øferie på Zanzibar og det Indiske Ocean
Tanzania-safari og Zanzibar
Supertilbud på Kiplings fantastiske safarirejse i Tanzania og Zanzibars dejlige strande. Altid hele tre nætter på selve savannen i Serengeti Nationalpark
Kilimanjaro, safari og Zanzibar
Det optimale eventyr - bestigning af Kilimanjaro, storslået safari og badeferie på eksotiske Zanzibar.

Zanzibars historie

Fund af forskellige typer værktøjer tyder på, at der har været intelligent liv på Zanzibar i mere end 20.000 år, hvilket er helt tilbage til den sene stenalder. Således har Zanzibar en lang og interessant historie, som senere har udviklet sig til mange forskellige magthavere og dermed mange forskellige påvirkninger på Zanzibars kultur op gennem tiderne.

Forskellige magthavere på Zanzibar

Senere hen i Zanzibars historie har persiske handlende benyttet øerne som base for handel mellem Østafrika, Indien og Mellemøsten. De slog sig ned på øen, mere præcist i “Stone Town” på hovedøen Unguja. Zanzibar har ikke selv en masse råvarer at byde på, men øerne fik alligevel en strategisk placering i handlen på tværs af Det Indiske Ocean.

Swahili-kulturen blev skabt

Således blev swahili kulturen skabt, som en kombination mellem de mange kulturer der mødtes på Zanzibar. Den østafrikanske Swahili kyst var et yderst velhavende område af det afrikanske kontinent. Området bestod af mange selvstændige handelsbyer, og swahili folket tjente rigt på at være formidlere og facilitatorer mellem indiske, persiske, arabiske, kinesiske og afrikanske købmænd.

Swahili folket udviklede deres eget skriftsprog, hvor forskellige elementer fra de forskellige kulturer blev inkorporere. Arabisk kultur har haft den største påvirkning, hvilket mærkes ved, at størstedelen af nutidens befolkning på Zanzibar er muslimer. Den dag i dag diskuteres det dog stadig, om swahili kultur i middelalderen primært var en arabisk eller persisk “opfindelse”, eller om det snarere er et resultat af afrikansk udvikling.

I 1498 ankom portugiserne til Zanzibar. Det blev et af de første beviser på europæisk indblanding i Zanzibars kultur. Zanzibar blev en del af det portugisiske rige, og forblev dette i mange årtier. Øerne fungerede som en portugisisk provins, der blev styret fra det etiopiske og arabiske rige. Dog var det formentlig ikke portugisernes bedste idé at styre Zanzibar fra et andet land. I 1800-tallet blev portugiserne nemlig smidt på porten af araberne fra Oman.

Lokal mand på Zanzibar der interagerer med kat

Et selvstændigt sultanat

I 1830’erne flyttede sultanen fra Oman sit hof til Zanzibar. 20 år efter blev øen et selvstændigt sultanat, hvilket endte med at blive Zanzibars storhedstid. I denne periode strømmede rigdom til Zanzibar takket være handlen med slaver, elfenben og krydderier. Sultanatet på Zanzibar blev et af de rigeste dynastier i Afrikas historie.

Tiden som britisk protektorat

I 1890 blev Zanzibar formelt et britisk protektorat, men magten forblev dog hos de skiftende sultaner helt frem til uafhængigheden i 1963. Uafhængigheden af Zanzibar nåede dog kun at vare i få måneder, før sultanen blev væltet ved en blodig revolution. De nye magthavere indgik en aftale med Tanganyika i 1964, om at indgå i en politisk union, og således blev Tanzania skabt.

Den dag i dag har Zanzibar dog stadig sit eget parlament og præsident, da øerne ønsker en vis grad af selvstyre. I de senere år har befolkningen på Zanzibar vist er voksende ønske om fuld selvstændighed, hvilket har ført til en del uroligheder.

Slavehandel på Zanzibar

Som tidligere nævnt var slavehandel en central del af Zanzibars økonomiske velfærd gennem en årrække. Zanzibar var nemlig i mange år Østafrikas største eksporthavn for slaver. Da Zanzibar var på sit højeste, blev der solgt omkring 50.000 slaver om året på det store slavemarked i Den Gamle Stenby (Stone Town) i Zanzibar Town. Slaverne var afrikanere, der var blevet taget til fange inde på Afrikas fastland, og derefter transporteret til Zanzibar for at blive solgt videre.

Inden selve auktionen gik i gang, blev slaverne iført et lille klæde om livet, yderligere blev mændenes kroppe smurt i olie, mens kvinder og børn blev pyntet med smykker. Slaverne blev grundigt gennemgået, og både øjne, arme, tænder og lignende blev besigtiget inden prisen blev fastsat, og slaven solgt til højstbydende. Efter pres fra englænderne gik sultanen med til at lukke slavemarkedet i 1873, dog fortsatte slavehandlen blot andre steder rundt omkring i byen, og ophørte først endeligt et stykke inde i 1900-tallet.

Den historiske kirke i Stone Town

I Stone Town er det muligt at se Østafrikas første anglikanske kirke, som blev opført som et symbol på den slavehandel, der havde foregået på Zanzibar. Kirken er opført på den grund, hvor slavemarkedet fandt sted. Grundstenen til kirken blev lagt første juledag, samme år som slavehandlen endeligt stoppede.

I kirkens gulv er der markeret en halvcirkel, som symboliserer det sted, hvor slaverne blev pisket, enten som straf eller for at vise kunderne slavernes styrke. I kirkens kældermuseum kan man se de fangehuller, hvor slaverne blev opbevaret og ofte døde på grundet varmen eller mangel på mad og drikke.

Marked i Stone Town

Zanzibar i dag

Zanzibar er et kulturelt ekkokammer for den østafrikanske og tanzanianske udvikling. Øerne er spækket med steder, monumenter og attraktioner, som alle genfortæller Zanzibars baske historier. Derudover er øgruppen den perfekte feriedestination for dig, som drømmer om total afslapning i smukke omgivelser. Øerne omkranses af det Indiske Oceans azurblå hav, som byder op til alverdens vandaktiviteter.

Langs kysterne strækker de hvide bountystrande med svejende palmer sig milevidt. Inde I byerne finder man forståelse for øernes kælenavn, “krydderøerne”. Krydderier fra øernes mange krydderi-marker bruges gavmildt i restauranterne, som byder på autentiske kulinariske oplevelser.

Befolkningen på Zanzibar

Der bor omkring en million indbyggere på de forskellige øer. Således udgør Zanzibars befolkning ikke en stor del af Tanzanias samlede befolkning, som er på lige under 50 millioner. Befolkningen på Zanzibar er af forskellig etnisk oprindelse. I øernes tidlige historie slog forskellige stammer fra fastlandet sig ned på øerne.

Zanzibar er i dag hovedsageligt befolket med etniske swahili, men her bor også et mindretal fra Indien og de arabiske lande. Sproget der tales på Zanzibar er Kiswahili, som er et sprog, der i udstrakt grad også tales i mange andre østafrikanske lande. Den arabiske påvirkning i middelalderen har yderligere været præget religionen på Zanzibar. 99% af Zanzibars befolkning er muslimer, hvor den sidste procent regnes for at være kristne.