Ngorongoro krateret

Ngorongoro krateret ligger som tabt ned i Paradis i den nordøstlige del af Tanzania, og er et imponerende naturområde uden lige. Ngorongoro krateret er en “caldera”, hvilket er den kraterlignende formation, der opstår når en vulkan synker sammen efter et stort udbrud. Således er Ngorongoro krateret opstået, hvorfor der nu i stedet for en gold vulkan er et yderst frodigt og smukt område. Selve Ngorongoro krateret har et areal på 260 km2 og er hjemsted for mere end 25.000 større pattedyr, som lever nede i krateret. Ngorongoro krateret og det omliggende område er et helt unikt sted, som må opleves.

Selve Ngorongoro krateret

Selve krateret er som nævnt skabt ved, at en vulkan er sunket sammen efter et stort udbrud. Den oprindelige Ngorongoro vulkan var sandsynligvis højere end Kilimanjaro. Hvis ikke Ngorongoro krateret var blevet verdens største ubrudte og intakte caldera, så hvad vi i dag kender som krateret, kunne have været kendt som Ngorongoro bjerget, som formentlig ville have været Afrikas højeste bjerg i stedet for Kilimanjaro. Dog er det ingen skam, at Ngorongoro sank sammen, da dette område i Tanzania er uden sammenligning med noget andet område, hvorfor Ngorongoro krateret ofte benævnes som et af Afrikas Syv vidundere.

Ngorongoro krater i tanzania

Ngorongoro krateret og det omkringliggende højland er en af Afrikas smukkeste regioner. De vulkanske kratere former baggrunden for nogle af de rigeste græsningsområder i Afrika, hvilket blandt andet er årsag til det mangfoldige dyreliv, der er i krateret. Ngorongoro krateret er det største krater i naturområdet, hvor der endda er en mindre sø, samt andre vandressourcer, hvorfor selve Ngorongoro krateret er meget frodigt. Ngorongoro vulkanen i den sydøstlige del af reservatet er omgivet af runde grønne bakker og er tættest på selve Ngorongoro krateret, indrammet af en tæt regnskov langs hele den tynde kraterkant. De stejle kratervægge danner en næsten perfekt cirkel, som danner en ramme om en fascinerende arena for et imponerende dyreliv.

Dyrelivet i Ngorongoro krateret

Disse fantastiske omgivelser, som Ngorongoro krateret danner, bliver kun mere imponerende, når man ser alle de dyr, der lever i krateret. Der lever som nævnt omkring 25.000 større pattedyr nede i det 260 km2 store krater. Det er kun giraffen, der ikke kan komme ned i krateret, grundet at kratervæggene er for stejle til, at det langbenede dyr kan komme ned i Ngorongoro krateret. Men ud over giraffens fravær er der et yderst mangfoldigt dyreliv i krateret, blandt andet er der en meget tæt bestand af gnuer, zebraer, gazeller, de lever i så store flokke, at man ofte må dytte med hornet for at komme igennem. Der lever også nogle af de store kattedyr oppe i krateret, blandt andet løver og leoparder, som lever godt af den store mængde af byttedyr. Specielt er der en meget høj koncentration af løver i Ngorongoro krateret. Yderligere er der også en sø hvori, der lever flodheste og flamingoer, som bestemt også er interessante.

Gnuer i Ngorongoro
Flodhest i ngorongoro
Flamingo zebra gnu i NCA

Hvis man er heldig, kan man også se et af de sorte næsehorn, som lunter rundt lidt for sig selv i Ngorongoro krateret. Bøfler og vortesvin er også en del af bestanden i Ngorongoro krateret, som ofte kan være en smule aggressive og irritable, hvorfor man skal være en smule forsigtig. Et mere roligt, men dog stort dyr, er elefanten, som også lever oppe i krater-højlandet. Det der er specielt for elefanterne i Ngorongoro er, at de udmærker sig ved at have ekstremt store stødtænder, som rent faktisk er nogle af de største i verden. Dette kommer af, at der er mange mineraler i både vandet og jorden i krateret.

Dette frodige og mangfoldige dyreliv er således medvirkende til den omfattende safari-turisme i området.

Andre seværdigheder i Ngorongoro naturreservat

I Ngorongoro naturreservat findes udgravningsområderne Oldupai og Laetoli, hvor Homo habilis blev opdaget for første gang. Dette område kaldes derfor ofte ‘menneskes vugge’, da det er her, de første tegn på menneskeliv er fundet, blandt andet er der fundet næsten 3.6 millioner år gamle menneskelignende fodspor. Således rummer Ngorongoro naturreservat vores forfædre, og kan på sin vis siges at være en ‘moderne Edens have’.

Der er rig mulighed for at besøge Ngorongoro naturreservat og opleve Ngorongoro og de andre kratere. Der er blandt andet en række hoteller i området, som har nogle unikke beliggenheder. Området er som nævnt helt unikt, og Ngorongoro krateret er det eneste sted i verden, hvor man har mulighed for at se en intakt og ikke-udfyldt caldera af denne størrelse. Ngorongoro er uden tvivl en af Afrikas syv vidunder.

Leave a Reply