Transportmuligheder i Tanzania
Bilkørsel i Tanzania
Generelt har afrikanske lande ikke det bedste ry, når det gælder indenrigstransport. De mest turistbefolkede steder har rimelige veje, mens vejnettet uden for disse områder til gengæld er ret dårligt, og dermed ukomfortabelt at køre på. Det er muligt at leje en bil, men det kan ikke anbefales, da det er svært at tilpasse sig kørslen, som udover at være venstrekørsel, også er ganske hasarderet. Så skal man hellere praje en taxa, så man får en chauffør, der er vant til at færdes lokalt. Priserne på taxaer er rimelig overkommelige, og kan man som regel forhandle om prisen inden afgang.
Ved bilkørsel anbefaler det danske udenrigsministeriet, at man låser dørene og holder værdigenstande skjult, ligeledes fraråder de kørsel efter mørkets frembrud, hvilket delvist skyldes den hasarderede kørsel. De fraråder desuden på det kraftigste, at man sætter sig ind i en taxa, hvor der er andre passagerer end chaufføren, ligesom at man skal bede om at se chaufførens ID. Man skal desuden passe på pirattaxaer, hvilket gøres bedst ved at tage taxaer fra de officielle taxaholdepladser. De officielle taxaer er hvide, og kig yderligere efter en farvet stribe, som regel grøn eller gul, på siden af taxaen, for at sikre dig, at den er officiel.
Indenrigsflyvning i Tanzania
Hvis man gerne vil slippe for det dårlige vejnet, er indenrigsfly et fint alternativ og samtidig er prisen fornuftig. Der er daglige afgange mellem de større byer og størstedelen af safariområderne. Flyver man til safariområderne, foregår det ofte i små propelfly, hvilket giver et flot blik udover safariparkerne, og derfor helt klart kan anbefales.
Tog og bus i Tanzania
Har man travlt, skal man definitivt ikke satse på at tage toget, for det er en tidsrøver uden lige. Til gengæld er sikkerheden helt i top, og det er også rimelig komfortabelt. Tognettet er ikke så udbredt i Tanzania, ligesom at afgangene til forskellige destinationer langt fra er daglige. Nogle af ruterne er til gengæld fantastisk flotte, og tager man rejsetiden som en oplevelse, er en tur med toget slet ikke nogen dårlig ide.
Der kører intercitybusser mellem alle de større byer i Tanzania, og med daglige afgange fungerer det udmærket. Skal man langt anbefales det dog at reservere plads en dag i forvejen. De berygtede minibusser, kaldet matatuer, kører overalt, men er ukomfortable og knap så sikre. Med hensyn til busrejser anbefaler Udenrigsministeriet at man benytter velansete busselskaber, når man skal rejse over længere afstande.
Færge i Tanzania
Færgetrafikken internt i Tanzania gør sig nærmest kun gældende mellem Tanzania og Zanzibar, men der er også færgetrafik fra nabolandene hen over Victoriasøen, Tanganyikasøen og Malawisøen. Det kan bedst anbefales at tage de autoriserede færger, men til de eventyrlystne er der mulighed for at tage en traditionel ‘Dhow’. En ‘Dhow’ er en arabisk sejlbåd, som oftest er uden motor, den har et trekantet sejl, og er bygget af træ. En ‘Dhow’ er særdeles primitivt bygget, oftest er der end ikke toiletter ombord selv på de lange sejlture. Rejsetiden med en ‘Dhow’ tager oftest længere tid, end man får at vide, så hvis man kaster sig ud i det, skal man medbringe rigeligt med vand og mad.
Tanzania gør, hvad de kan for at forhindre turisterne fra at tage en ‘Dhow’ i åbent hav, hvorfor det er forbudt, og kaptajnerne risikerer bøder hvis det opdages, at de ikke overholder reglerne. Alligevel er det forholdsvis nemt at komme om bord, men der er nogle af kaptajnerne, der nægter at tage turister med. At så mange turister anvender ‘Dhows’ selvom det frarådes skyldes, at det giver et indblik i, hvordan handlen på tværs af landene omkring Det Indiske Ocean foregik i gamle dage.
Udenrigsministeriet opfordrer til, at man er forsigtig, når det kommer til søtransport, da uheld forekommer på baggrund af overlæsning, ligesom at fartøjerne er af dårlig stand, hvilket typisk gør sig gældende for ‘Dhows’. Derfor anbefales det, ligesom med busserne, kun at anvende velansete færgeselskaber.