Kulinariske oplevelser i Tanzania

Det østafrikanske køkken

De fleste retter som udgør det tanzanianske køkken er også typiske i resten af Østafrika. Generelt har det tanzanianske og østafrikanske folk ikke tradition for at spise kød, hvis der sammenlignes med andre lande på det afrikanske kontinent. Kvæg slagtes eksempelvis normalt kun for specielle lejligheder, såsom bryllupper eller ved børnefødsler. Kvæg, får og geder holdes normalt kun med det formål, at de kan malkes. Yderligere tilføjer det noget til en families sociale status, at de har husdyr.

Hvis kød skal indtages er de traditionelle og mest populære retter nyama choma (grillet kød) og ndayu (grillet ung-ged). Dog er den tanzanianske kost overvejende vegetarisk, og er i vid udstrækning baseret på stivelse såsom hirse, sorghum, bønner, pilaf, og majsmel. En ret der kan betragtes som landets nationalret er ugali, og som spises i fællesskab fra en stor skål.

Det alsidige tanzanianske køkken

Tanzania er cirka 22 gange større end Danmark, således kan man godt forestille sig, at deres madvaner varierer på tværs af landet. Grundet landets store variation i landskab, og således forskel i muligheder for dyrkning af afgrøder, er den kulinariske tradition en smule forskellig egn til egn, eksempelvis er bananer i forskellige udstrækninger populære i den nordvestlige del af Tanzania. Ved kyststrækningerne er det, til forskel fra resten af landet, mere fisk og kokos, der er de foretrukne retter.

Det tanzanianske og østafrikanske køkken er forfriskende anderledes end det danske køkken, hvor der i stedet for stegt flæsk serveres alternative retter krydret med krydderi og smage som ikke er kendt for de danske munde. Specielt Zanzibar er kendt for at være en af de vigtigste producenter af krydderi i verden, hvilket også afspejler sig i det lokale køkken. Det velsmagende tanzanianske køkken er værd at gå på opdagelse i.

Leave a Reply