Vortesvinet

Vortesvinet er et svin som hører under planteædende, fordi den lever af planter. Derudover er det et svin af parrettåede hovdyr. Vortesvinet prøver i højere grad at løbe fra at blive spist af rovdyr end at tage kampen op selv. Primært på grund af dens meget kompakte og tunge krop kan den “kun” komme op på en fart på 55 km/t. Derfor kan det nogengange være svært for vortesvinet at løbe fra diverse rovdyr, som kan komme op på en hurtigere fart.

Fakta om vortesvinet

Navn: Phacochoerus
Levested: Savannen i Afrika
Alder: Omkring 12-18 år
Størrelse: Vejer omkring 60 til 120 kilo
Føde: Planteædende, græs og urter
Kendetegn: Gråt svin med vorte vækster i hovedet
Vorstesvin
Selve arten vortesvin er en slægt i svinefamilien, som kun kan findes i Afrika. Slægten består af to arter, nemlig det almindelige vortesvin Phacochoerus africanus og ørkenvortesvin Phacochoerus aethiopicus. Disse vortesvin kaldes også “den ægte vortesvin” og “den afrikanske vortesvin”, dog findes de begge i Afrika. Forskellen på disse to vortesvin er at det almindelige vortesvin har tre vortelignende udvækster i ansigtsregionen, hvor ørken vortesvinet kun har fire vorter i hovedet. Begge vortesvin kan mødes på en safaritur i Tanzania.

Vortesvinets fysiske kendetegn

Vortesvinet kender de fleste fra “Timon og Pumba” eller i det hele taget filmen “Løvernes Konge”. Dog i filmene er vortesvinet rødbrun, hvilket ikke er tilfældet i virkeligheden. Vortesvinet er nemlig et gråt svin og har typisk fire vorter vækter i hovedet, som gør at svinethar været tilnavnet “vorte”. Vortesvinet er omkring 0,9-1,5 meter lang med en hale på omkring 25-50 centimeter. Højden måler 60-90 centimeter og når en vægt på hele 60 til 120 kilo. Man kan udlede ud fra disse mål, at vortesvinet er et meget kompakt dyr og dens store krop er ejer af meget lange tynde ben. Hjørnetænderne på vortesvinet, gør også at dyret har et meget unikt og særpræget udseende. Disse hjørnetænder kan nå en længde på omkring 60 centimeter, hvilket gør at tænderne er gode at bruge som våben og graveredskab for dyret. Vortesvinet bor nemlig modsat andre svin i jordhuler, som gør at meget af dens dag går med at grave et hul i jorden. Desværre er disse hjørnetænder blevet meget populære for jægere at jagte, fordi de bruger dem til trofæjagt. Men det er ikke kun jægere der jager disse hjørnetænder, lokalbefolkningen jagter også vortesvinet, fordi det er en god føde for dem.

Vortesvinets levesteder

vortesvin1 Vortesvin er meget dagaktive, men de færdes mest tidlig morgen eller sen aften, da de ikke tåler den meget stærke sol. Vortesvin findes kun i Afrika både i ørken og i grønne arealer. Vortesvin familier lever i små jordhuler, en familie består af en so og et antal smågrise fra sidste fødsler og hunner fra tidligere fødsel. Det er ikke en orne der leder familien, men de lever dog med familien. Vortesvin er flokdyr og lever i små familie flokke og føder omkring 1 til 8 små grise pr kuld. Vortesvin er kendt for at smide sig i mudder og være helt indsmurt ind i det, men det er ikke helt uden grund. De gør det nemlig for at beskytte sig selv mod solen, men de gør det også for at beskytte sig mod flåter, blodmider osv. Det mudderen gør er at lægge et lille mudder lag på huden, som gør at mudderen virker beskyttende på vortesvinets hud.

Vortesvinets føde

Vortesvin er planteædende og dermed vegetarer, men selvom de er såkaldte vegetarer kan de også finde på at spise biller and andre smådyr. Deres foretrukne spise er dog græs, planter, blade og svampe. Måden de spiser på er ved at knæle foran sig og bruge dens stødtænder til at afskærer græsset helt ned til jorden.

Leave a Reply