Strudsen
Kært barn har mange navne, og dette er også gældende for den flotte struds. Strudsen hedder på latin Struthio camelus og er også kaldt massaistrudsen, og er måske endda bedre kendt under navnet afrikansk struds.
Fakta om strudsen
Navn: | Struthio camelus |
Levested: | Savannen i Afrika |
Alder: | Omkring 20-30 år |
Størrelse: | Vejer omkring 130-150 kilo |
Føde: | Frø, blade, krybdyr og insekter |
Kendetegn: | Verdens største nulevende fugl |

Strudsen har fået den fornemme titel at være den største nulevende fugl i verden. Strudsen kan komme op på en vægt på 150 kilo, hvilket er virkelig meget for en fugl. Strudsen skiller sig ud fra andre almindelige fugle, ved at den ikke kan flyve. Men som en kompensation for at den ikke kan flyve, kan strudsen til gengæld løbe utrolig stærkt. Strudsen kan komme op på en fart på omkring 70 km/timen. Dette er grundet dens meget lange muskuløse ben og dens to tæer på hver fod, som peger fremad.
Strudsens fysiske kendetegn
Strudsen er i sit udseende meget stor og kraftig. Strudsen har meget lange ben, lang hals og et lille hoved, som nemlig kun vejer 40 gram. Dens øjenvipper er meget lange og dens hals og ben er næsten nøgne af hår. Hannen og hunnen har forskellig farve på deres pels. Hannen har en fjerdragt, som er sort med hvide tegninger på, hvorimod hunnens fjerdragt er gråbrun. Strudsens æg er store, de vejer omkring 1,5 kilo, hvilket er meget, hvis man sammenligner dens æg med et hønseæg, som kun vejer omkring 50 gram.
Strudsen er op til 2,5 meter høj og er i den gruppe af fugle, som har mistet evnen til at flyve. Strudsen mangler den fremtrædende kam på brystbenet og har ikke sammenhængende fjer, hvilket gør at den ikke kan flyve. Strudsen kan til gengæld løbe utrolig stærkt, med en fart op omkring 70 km/timen. Strudsen hjerne er ekstrem lille og vejer kun 40 gram ud af dens store krop. Dette gør at strudsen ikke er specielt intelligent, men den klarer sig overraskende godt alligevel. Strudsens øje er placeret højt på en lang hals, som gør det let at opdage rovdyr på den afrikanske savanne.
Strudsens levesteder

Strudser holder til på de åbne savanneområder i Tanzania og resten af Øst- og Sydafrika. Dog findes der også vilde strudser i Australien, men de stammer fra strudser der har været i fangenskab hele deres liv. Strudser holder sig i flokke. Flokkene er typisk i grupper bestående af én han og op til 15 hunner. Hannen har desuden en 1. dame ud af de andre hunner, som på territoriet vælger en fordybning, som hannen har lavet. I denne forbydning lægger flokkens 1. damen sine æg, hvorefter de andre hunner i gruppen lægger deres æg. I fordybningen ruger hannen og 1. hunnen alle æg. Hannen ruger typisk på æggene om natten og 1. hunnen ruger æggene om dagen. Det gør de fordi, at hunnens brune fjerdragt falder bedst i med omgivelserne om dagen og hannens sorte fjerdragt er bedst om natten.
Strudsens føde
Strudsen er altædende. Dog spiser den mest planter, græs, frø og blade hvis det er tilgængeligt. Strudsen er god til at tilvænne sig til de forskellige årstider og de forskellige årstiders fødevalg. Strudsen vandrer typisk kun når der er mangel på føde eller vand i området. Strudsen er som sagt ikke særlig kritisk med hensyn til dens fødevalg, og kan derfor godt spise andre små dyr som firben, krebsdyr, insekter og små hvirveldyr. Strudsen forekommer meget aktiv, når de befinder sig i områder med få mængder af føde.