Kilimanjaro er det højeste bjerg i Afrika, og bestige dette fantastiske bjerg er en mulighed for at stå på ‘Afrikas tag’ – en oplevelse som alle burde have chancen for at prøve.

Gode huskeråd, når man skal bestige Kilimanjaro

Kilimanjaro er 5.895 meter, hvilket er en pæn højde at skulle nå til tops på, derfor kræver det sin forberedelse. Toppen af Kilimanjaro hedder Uhuru peak. Vi har på denne side samlet forskellige gængse spørgsmål og svar, samt gode råd til, hvordan man kan forberede sig til bestigning af Kilimanjaro. Både god forberedelse, god fysisk kondition, det bedste udstyr samt gode guider, der kender de gode ruter til at bestige Kilimanjaro er vigtige, når man skal bestige Kilimanjaro.

Hvordan skal man træne til at bestige Kilimanjaro?

God styrke og udholdenhed er essentielt, hvis man skal bestige Kilimanjaro. Men besidder man dette, samtidig med at man er i god form, kan man sagtens bestige Kilimanjaro, selvom man er midaldrende. Kilimanjaro er dermed en mulighed for både unge og ældre til at bestige et bjerg. Man skal både optimere sin styrke, gennem forskellige former for styrketræning, således at man vil have kræfterne til at bestige Kilimanjaro og nå til tops. Yderligere er det vigtigt, at man er udholdende, hvilket især bliver vigtigt, når man skal op i den tynde luft. Derfor er det vigtigt, at man træner sit kredsløb. Løb er med til at forbedre dit iltoptag, hvorfor dette kan være en god træningsform. Når man skal bestige Kilimanjaro, kan bakkeløb yderlig være en god idé, da man derved træner sine ben til terræn. Yderligere er det vigtigt at træne sin lænd, da man ofte skal bære omkring 8 kg på ryggen i flere døgn.

Hvad kræver det fysisk at bestige Kilimanjaro?

Hvis man er i god fysisk form, burde man sagtens kunne bestige Kilimanjaro. Hvis man kan løbe en god halv time uden at blive forpustet, er dette en indikation på, at man er i god form. Men det er altid en god idé at træne op til en sådan aktivitet, som det er beskrevet ovenfor. Yderligere bør folk, der lider af lungesygdomme eller dårligt hjerte ikke bestige Kilimanjaro, da dette kan være skadeligt for deres helbred.

Hvem kan bestige Kilimanjaro?

Trods Kilimanjaro ikke er så teknisk svært et bjerg, som andre i samme højde, bør ikke alle give sig ud med en bestigning af dette. Det udgør nemlig en utrolig stor belastning – både psykisk og fysisk – hvorfor vi anbefaler, at man minimum er 15 år. Ifølge de lokale myndigheder er aldersgrænsen på blot 12 år, hvilket vi dog aldrig vil anbefale. Børn akklimatiserer simpelthen ikke så godt, som voksne gør, og derfor mener vi, at det er absurd at anbefale børn ned til 12 års alderen at bestige Kilimanjaro.

Udover dette er nøgleordet for topchancer akklimatisering. Det handler om at finde et bureau med erfaring i højder og ruteplanlægning. Alt for mange fejler årligt, da de simpelthen har taget en rute, der ikke giver tid til akklimatisering. For at opnå de maksimale topchancer, bør man vælge en rute med 7-8 dage på bjerg. Dette giver ikke blot højere topchancer, men også muligheden for at opdage, nyde og blive bjergtaget af de nærmest uendeligt smukke omgivelser.

Hvornår er det bedst at bestige Kilimanjaro?

Det er muligt at bestige Kilimanjaro året rundt, dog er der nogle årstider, der er bedre end andre. De bedste årstider må vurderes til at være januar-februar og september-oktober. Dog er der mange andre årstider, hvor man kan få en lige så skøn tur til toppen af Kilimanjaro, så det er bare med at aftale dette med ens rejseguide.

Hvordan er vejret på vej op af Kilimanjaro?

I og med at Kilimanjaro er 5.895 meter højt, skifter klimaet selvsagt på vej op ad bjerget. Turen op ad bjerget starter i det varme og tørre plateau, hvor temperaturene snildt kan snige sig over 30 grader celsius. Derfra går turen op ad, og der bliver således koldere og koldere. Man kommer gennem skov, hvor der kan være mulighed for regn. Videre på turen bliver terrænet mere og mere goldt for til sidst næsten at være bart. Dette følger temperaturen, som også falder, hvor der på sidste etape kan forekomme sne. På toppen er der permanent is, og temperaturen kan komme helt ned på minus 25 grader celsius. Toppen af Kilimanjaro er faktisk dækket af en gletsjer, som dog er ved at smelte, grundet den globale opvarmning. Forskere regner med, at alt sneen på toppen af Kilimanjaro vil være væk om omkring 20 år. Således skal man skynde sig at bestige Kilimanjaro, hvis man ønsker at opleve den hvide top i Afrika.

Hvordan klarer man den tynde luft ved bestigning af Kilimanjaro?

Jo højere man kommer op af Kilimanjaro, jo mindre ilt vil der være i luften. Dette betyder, at man kommer til at trække vejret oftere end man normalt vil, hvilket også vil gøre, at man bliver hurtigere forpustet. Derfor er det vigtigt, at man ikke presser sig selv for meget, men tager det stille og roligt på vej op ad bjerget. Således er det bedre at gå langsomt, men sikkert, frem for at skynde sig op. Yderligere er dybe vejrtræk en god ide, så man får ilten helt ud i lungerne. Hvis man går for hurtigt op, kan man opleve hjertebanken, hovedpine, og kvalme, hvorfor det er en god idé at tage det stille og roligt, og nyde de smukke omgivelser. Yderligere dehydrerer man jo højere, man kommer op ad bjerget, hvilket faktisk er den største årsag til højdesyge. Derfor er det en god idé hele tiden at huske at drikke vand, både på op- og nedturen.

Hvordan får man vand på Kilimanjaro?

Som nævnt oven for er vand meget vigtigt, når man bestiger Kilimanjaro. Man bærer selv sit vand, hvilket også er en årsag til, at man skal være stærk i sit korpus, da man fra dagens start helst skal have omkring fem liter med sig. Vandet bliver oftest kogt af en af guiderne, hvorefter dine vanddunke bliver fyldt op.

Hvor lang tid tager det?

Der er flere forskellige ruter til at bestige Kilimanjaro. Den korteste er Marangu ruten, hvor det tager 5 dage at nå toppen. Dog skal man ikke vælge en rute fordi, at det er den korteste. Når man alligevel har trænet, samt rejst hele vejen til Kilimanjaro, er det vigtigt, at man vælger en af de smukkeste ruter på bjerget.

Hvilke ruter er det til toppen

Der er mange ruter på Kilimanjaro, nogle af de mest kendte er:

  • Maranga ruten – Kan ikke anbefales. Lille chance for at nå toppen, og mange turister
  • Rongai ruten – Ok rute, dog et meget tørt landskab
  • Machame ruten – god rute, smukke omgivelser, tager omkring 7 sage
  • Lemosho ruten -Nok den bedste og smukkeste rute
  • Umbwe ruten – Ok rute

Det kan være svært at vurdere, hvilken rute der er mest ideel for én, hvis aldrig man har været på Kilimanjaro før, hvorfor det er en god idé at aftale dette med en rejseguide. Det er altid vigtigt at afstemme ens forventninger til bestigningen af Kilimanjaro, dermed kan ens rejseguide prøve at sammensætte den rute og rejse, der vil opfylde ens forventninger, og gøre bestigningen af Kilimanjaro uforglemmelig.

Hvad skal man pakke til bestigning af Kilimanjaro?

Kilimanjaro er et alsidigt bjerg, hvorfor det er nødvendigt at have meget forskelligt udstyr med, når man skal bestige Kilimanjaro. Her er en liste over ting, der bestemt er vigtige at huske at pakke:

  • Gode vandrestøvler, som er gået til hjemmefra
  • Vandretøj generelt, især gode bukser, der kan klare lidt af hvert
  • Vandrestav
  • Regntøj, da regn sagten kan forekomme på vej op
  • Skiundertøj, det bliver rigtig koldt på toppen
  • Varme sokker
  • Hue, der kan dække hele ansigtet
  • Handsker og halstørklæde
  • Solbriller og solcreme af høj faktor
  • Vandflaske, man skal kunne transportere 4-5 liter vand
  • Pandelampe, det er vigtigt, at man har sine hænder frie
  • Telt, underlag og sovepose

Igen er det altid en god idé at tjekke med ens rejseguide, om hvad denne helt præcist forventer, at man har med, da det er yderst ærgerligt og problematisk, hvis man mangler noget, når man først er på vej op ad Kilimanjaro.

Praktisk information

Når man rejser til Tanzania, skal man huske, at man skal søge om Visum. Dette kan både gøres på forhånd, samt når man lander i Tanzania. Hvis man gør det, når man lander, skal man huske at have 50 USD i kontanter, til at betale for dette. Det anbefales af de fleste læger, at man modtager en vaccination inden man rejser til Tanzania, hvorfor man skal huske at være i lidt god tid.

Bestigning af Kilimanjaro – en oplevelse for livet

At bestige Kilimanjaro er noget af det smukkeste, man kan opleve og bestemt en oplevelse, der kan anbefales på det stærkeste. Tanzania er i sig selv et yderst smukt land, som gemmer på et utal af fantastiske oplevelser. En af disse oplevelser er netop muligheden for at bestige Kilimanjaro. Kilimanjaro er det højeste bjerg i Afrika, samt det højeste fritstående bjerg i verden, hvorved man har muligheden for at slå to fluer med et smæk. Det er en smuk oplevelse at nå toppen af Kilimanjaro.

Leave a Reply