Løven

Løven – Savannens konge- er et majestætisk dyr, som er så imponerende, at det kan få de fleste mennesker til at tabe mælet. Løven er det største rovdyr i Afrika, hvoraf tilnavnet som konge også stammer fra. Løven er en del af The Big Five og er således et must på de fleste safarirejser i Tanzania. Hvilket er helt forståeligt, da løven jo næsten er indbegrebet af Afrika.

Fakta om løven

Navn: Panthera leo
Levested: Afrika, syd for Sahara
Alder: I naturen mellem 10-14 år, i fangenskab omkring 20 år
Størrelse: Hunner: 120-180 kg, Hanner: 150-250 kg
Føde: Løven er et rovdyr
Antal: Omkring 15.000-20.000 vilde løver
Kendetegn: Løvernes konge
Løven

Løven, som også går under det latinske navn Panthera leo, er en af de fire store katte i slægten Panthera, sammen med tigeren, jaguaren og leoparden. Overordnet er løven også en del af Felidae familien, som er det biologiske navn for kattefamilien, og dækker dermed både over den kat, vi her i Danmark har som kæledyr, samt løven på savannen. I Felidea familien er der to slægter, hvoraf den ene er Panthera, og den anden er Felinae, hvilket dækker over de lidt mindre katte, dog er geparden og pumaen også en del af denne gruppe.

Løvens fysiske kendetegn

Løven er ikke den største af Panthera slægten, da den i vægt overgås af tigeren, hvorfor løven er den næststørste levende kat på verdensplan. En fuldvoksen han kan veje lidt op til 250 kg, hvor hunnerne dog vejer en del mindre. Man skal dog ikke lade sig snyde af hunnernes noget mindre størrelse, da der er kraft og styrke i et hvert kilo. Selvom løven ikke er det største af kattene i Panthera slægten, bliver hanløverne dog højere end tigeren. Gennemsnitlig er der 123 cm til en hanløves skuldre, hvor der kun er 107 til en hunløve, mens en tiger i gennemsnit har en skulderhøjde på 120 cm.

Som karakteristika har hanløven sin manke, som de fleste mennesker kender. Et fællestræk, som både han- og hunløven har, er at deres hale ender i en behåret dusk, hvilket er specielt for deres race. Generelt er løverne lysebrune, hvor hannernes manker er lidt mørkere, nogle gange endda sorte. Men sidst i det 20. århundrede fastslog man, at der fandtes en hvid løve. Denne var før i tiden blevet anskuet som et fabeldyr, men for et par årtier siden, blev det bevist, at den hvide løve var ægte nok. Den hvide løve lever kun i Østafrika, og holder for det meste til i Sydafrika.

Løvens levesteder

Løveunge med mor
I fortiden levede løven i det meste af Afrika, tværs over Euroasien fra det vestlige Europa til Indien, og i Amerika fra Canada til Peru. For omkring 10.000 år siden, var løven rent faktisk det mest udbredte pattedyr efter mennesket. Løven er dog en relativt sårbar art, hvilket har medført at løvens levesteder er blevet reduceret gevaldigt. I øjeblikket lever der kun vilde løver i Afrika, hvor de ikke længere lever i hele Afrika, men kun syd for Sahara, eksempelvis kan du se dem med en rejse til Tanzania. Hertil lever der også et mindre antal af løver i Asien, hvor en truet andel af løverne bor i Gir Forest National Park i Indien. I de seneste årtier har man især kunne være vidne til et svind i andelen af afrikanske løver, da deres rækkevidde er faldet med 30-50% i anden halvdel af det 20. århundrede. Du ser ofte dyret i forbindelse med eksempelvis løvesafari, da man næsten ikke finder løver uden for nationalparker og reservater. Årsagen til tilbagegangen af løver er ikke helt kendt, men tab af levesteder og konflikter med mennesker regnes for at være de største årsager til denne bekymrende udvikling.

Løvens føde

Løven er et rovdyr, og lever derfor af at jage andre dyr. Selvom hannerne er en del større end hunnerne, er det dog oftest hunnerne, der jager føden. På trods af hunnernes relativt lille størrelse, skal man dog ikke underkende deres styrke. Løverne kan nedlægge en bøffel på 900 kg, hvilket er en del gange større end dem selv, dog satser de oftest på at nedlægge et bytte på mellem 50 og 300 kg. Således er deres ofre typisk zebra, gnuer,antilopper, gazeller, og i sjældne tilfælde nedlægger de også en giraf eller en elefantunge. Løverne jager i koordinerede grupper. På trods af løvernes utrolige styrke har de ikke en særlig stor udholdenhed, hvorfor de ikke kan jage et bytte over lange afstande. Derfor skal løverne snige sig ind på byttet, enten om natten eller i et område, hvor løven ikke kan blive set. Oftest sniger løvinderne sig ind på byttet fra flere sider, for dernæst at angribe, når de er omkring 30 meter væk. Løven kan i grupper nedlægge næsten alle typer af dyr, selv fuldvoksne og raske bøfler og giraffer. Dog vælges oftest dyr i størrelsen omkring 300 kg, da der er mindre risiko for, at løven selv kommer til skade.

Den sociale løve

En helt enestående kvalitet ved løven i forhold til de andre katte er, at løven er et socialt dyr. De lever oftest i flokke på omkring 5-6 løvinder med deres unger af begge køn, samt 1-2 hanløver, som parrer sig med løvinderne. Nogle af de største flokke af løver, som er observeret, er på helt op til 30 løver. Løverne forsvarer flokken, og de løver, de er forbundede med. De løver der lever i flokke er oftest fastboende og holder således til i samme område. Hertil er der også en anden del af løverne, som lever i en form for nomade stil. Disse løver vandrer enten alene eller i par rundt på savannen og jager således heller ikke i grupper. Nomaderne er oftest hanløver, som, når de er blevet fuldvoksne, er blevet smidt ud af deres flok. Hvis en hanløve er nomade, vil han have relativ let ved at finde en ny flok, hvorimod det er sværere for løvinder at gå fra at være nomade til at blive optaget i en anden flok. Dog skal det siges, at alle løver kan gå fra at være nomade til at være fastboende og omvendt.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>