Leoparden

Leoparden er ikke let at finde på savannen, ikke fordi den er ekstrem sjælden, men fordi den lever skjult i krattet eller ligger henslængt i en trækrone. Du skal derfor være yderst opmærksom, hvis man skal spotte dette fantastiske dyr på savannen i Tanzania. Hvis man er på en safarirejse i Tanzania er leoparden, med sin smukke plettede pels og elegante bevægelser, helt bestemt værd at lede efter. Udover dens ynde, er leoparden også en del af "The Big Five", som kendetegner Afrikas farligste dyr, på grund af deres temperament.

Fakta om leoparden

Navn: Panthera pardus
Levested: Afrika og Asien
Alder: I naturen omkring 12 år, i fangenskab omkring 20 år
Størrelse: Hunner: 30-80 kilo, Hanner: 40-100 kilo
Føde: Leoparden er et rovdyr, spiser alt fra insekter til pattedyr
Antal: Næsten truet dyreart
Kendetegn: Den smukke plettede pels
Leopard

Leoparden, som også går under det latinske navn Panthera Pardus, er en af de fire store katte i slægten Panthera, sammen med tigeren, jaguaren og løven, hvoraf leoparden er den mindste af de fire. Overordnet er leoparden en del af Felidae familien, som er kattefamilien. Leopardens størrelse varierer mellem 45 cm til 80 cm i skulderhøjde, 90-190 cm i længde (uden hale) og 30-100 kg. Hunnerne er dog en del mindre end hannerne.

Leopardens fysiske kendetegn

Når folk hører ordet leopard, tænker folk automatisk på den smukke, vilde kat, med den fantastiske gul plettede pels. Rent faktisk findes leoparden dog i to afskygninger, hvor der både er den klassiske, vi alle kender, samt en sort udgave. Den sorte leopard, ofte kendt som panteren, har stadig pletter, men på grund af den mørke pels, fremstår disse næsten ikke. Den sorte panter lever dog mest i regnskovene og ikke i så høj grad på savannen.

Flere af kattene i Felidae familien har en plettet pels, hvorfor det for nogle måske kan være svært at skelne mellem dem. Leoparder er dermed undertiden blevet forvekslet med to andre store plettede katte, geparden og jaguaren, men hvis man ved, hvad man skal se efter, er forskellene dog lette at spotte. Det er især ved pletternes form og mønster, man let kan se en forskel. Geparden har enkle sorte pletter jævnt fordelt over kroppen, mens jaguaren har flerkantet rosetter, hvor leoparden normalt har rundere og mindre pletter. Yderligere forskelle på leoparden og geparden er, at geparden generelt er spinklere bygget, har længere og tyndere ben, hvor leoparden er kraftigere bygget. Således vil man let kunne se forskel på en gepard og en leopard på en safari i Tanzania. Jaguaren lever i Sydamerika, hvorfor man ikke skal være bekymret for at forveksle denne med leoparden.

Leopardens levesteder

leopard2

Leoparden har været yderst udbredt og levet mange steder på Jorden. Nu er dens levesteder overordnet set begrænset til nogle dele af Afrika, samt det tropiske Asien. Leoparden er opført som næsten truet dyreart på IUCNs røde liste over verdens dyrearter, da mængden af leoparder er faldende i store dele af verdenen på grund af tab af levesteder og fragmentering. Eksempelvis er leoparden forsvundet i Hong Kong, Singapore, Kuwait, Den Syriske Arabiske Republik, Libyen og Tunesien.

På trods af at mange af leopardens levesteder forsvinder, er leoparden dog et dyr med en utrolig god tilpasningsevne. Leoparden har nemlig så god en tilpasningsevne, at den både kan leve i ørkener, på savannen, i tæt regnskov, og sågar i forstæderne til storbyen. Eksempelvis lever der leoparder i Nairobi, da hundene i byerne er et godt og nemt bytte for leoparden, som netop foretrækker et bytte, der er mindre end den selv.

Leoparden færdes størstedelen af tiden på jorden, men klatrer og svømmer glimrende. Den er aktiv om natten og tilbringer dagen sovende i et træ eller gemt i tæt buskads. Leoparden lever det meste af sit liv alene. Hannen og hunnen mødes kun kortvarigt, når hunnen er i brunst. 100 dage senere fødes 3-6 leopard unger, der kun vejer 400-600 gram.

Leopardens føde

Leoparden er, ligesom de andre katte, et rovdyr, og lever således af at spise andre dyr. Måden hvorpå leoparder jager er alsidig og opportunistisk, således tager de enhver chance for at fange et bytte. Leoparden lever på en større mangfoldighed af byttedyr, end de andre medlemmer af Panthera slægten og har således en meget bred kost. De spiser alt fra biller til antiloper. Leopardernes kost består dog hovedsageligt af hovdyr, som de uden problem trækker med op i træerne, for i ro og mag at spise deres bytte.

Leoparden jager yderligere også forskellige primater, og det kan også hænde, at en leopard jager en gnaver, et krybdyr, padder, fugle, insekter, fisk og i nogle tilfælde mindre rovdyr, såsom ræve og sjakaler. Leoparden er faktisk det eneste naturlige rovdyr, som jager voksne chimpanser og gorillaer, dog vælger leoparden undertiden at undgå disse primater, da det er potentielt farlige byttedyr, hvor leoparden selv kan ende med at komme til skade.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>