Bøflen

Den afrikanske bøffel er Afrikas størst okse, den kan veje helt op til 800 kilo. Den afrikanske bøffel er også kaldt Syncerus caffer og er et parrettået hovdyr. Bøflen forekommer over flere store dele af Afrika. Bøflen er desuden en af de fem dyr i The Big Five, hvilket gør at bøflen er et af de fem dyr, som er meget spændende for turister at møde og opleve.

Fakta om den afrikanske bøffel

Navn: Syncerus caffer, på dansk Kafferbøffel
Levested: Afrika
Alder: den gennemsnitlige levealder er 20 til 25 år
Størrelse: Vejer omkring 425 til 900 kilo
Føde: Vegatarisk, græs og blade spiser.
Antal: Stort antal, men truet af kvægpest
Kendetegn: Forskellige brunenuancer, typisk mørkebrun.
bøffel
Den afrikanske bøffel lever i Afrika syd for Sahara. Men skelner mellem to forskellige former af Kaffer-bøffelen. Der er både en savannebøffel, som befinder sig mere sort i farven og skovformen, som er rød. Hertil er der er også forskellig navne hvor sort-bøffelen hedder Syncerus C. Caffer og rød-bøffelen hedder Syncerus C. Nanus.

Bøflens fysiske kendetegn

Den afrikanske bøffel har en gennemsnitlig kropslængde på 2,1 til 3,4 meter og en højde på 1,4 til 1,7 meter. Farven på bøflens kan varierer rigtig meget. Men det er typisk i de brunlige nuancer, fra mørkebrun til mørkerød. Hunnerne er mindre end hannerne, så vægten kan varierer helt fra 300 til 900 kilo. Der findes store forskelle fra de forskellige arter af den afrikanske bøffel. Sort-bøffel som lever i savannen i det østlige Afrika, er næsten dobbelt så stor som rød-bøffelen, som forekommer i de centralafrikanske regnskove. Her har sort-bøffelen også særdeles større horn end rød-bøffelen.

Bøflens levesteder

bøffel1 Den afrikanske bøffel lever i meget forskellige habitater, de lever i helt fra tætte regnskove til at leve i den åbne savanne. Dog lever den afrikanske bøffel ikke i fuldstændig ørken habitat. Derfor har bøflen det også godt i Tanzania, som har et varieret habitat. Derudover lever bøflen også op til 4000 meter over havet i fjeldregionerne. Men den afrikanske bøffels optimale levested, og hvor der også findes flest bøfler, er ved områder med våde savanner. Det gør de fordi her er der god adgang til vand, græs til føde og buske til skjulesteder. Afrikanske bøfler lever i flokke, hvor de hele tiden vandrer inden for det samme territorium på fastlagte strækninger. Dette gør, at de altid er på udkig efter føde. Dermed hvis de har befundet sig det samme sted i rigtig lang tid, så bliver de nød til at vandre videre, for at finde nyt frisk græs eller blade. Flokkene består typisk kun af hunner og deres unger, dog i parringstiden tilslutter hannerne sig også. Flokken kan bestå af mange bøfler, lige fra 8 op til flere hundrede bøfler. Dog befinder de sig typisk i flokke på omkring 30 til 50 bøfler i samme flok.

Bøflens føde

Bøfler er dybt afhængige af at have vand i nærheden, hvilket typisk findes i et vandhul. Afrikanske bøfler benytter desuden også at rulle sig i mudderet. Det er et vegatarisk dyr, hvilket betyder at de stort set kun spiser græs og blade. Men desværre er det sådan at bøflen nogen gange er offer for føde med andre dyr, nemlig løver og krokodiller. Dog er friske bøfler gode til at forsvare sig selv og kan faktisk være ganske farlige. Det er selvfølgelig kun når bøflen bliver angrebet at de forsvarer sig selv, og få gange er det sådan at løverne bliver dræbt af bøflen.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>