Ådselædere i Tanzania

Rovdyrene på savannen i Tanzania er ikke de eneste dyr, der lever af kød, det gør ådselæderne nemlig også. Ådselæderne i Tanzania inkluderer blandt andet hyænen, sjakalen, samt visse fuglearter, såsom gribben og marabustorken.

I virkeligheden er fødekæden på savannen ret simpel; græsset omsætter solens lys til vækst og plantemateriale, som antiloper, zebraer og andre græsædere lever af, og rovdyrene æder så græsæderne. I sidste ende æder ådselæderne dem alle sammen, når de er døde og blevet til ådsler.

Når først ådselsæderne har fundet deres ådsel går det hurtigt, eksempelvis tager det kun op til en halv time før en Thomsons gazelle væk, mens det dog tager op til et par dage, før en elefant er helt væk. På trods af at ådselædere ikke er den mest charmerende kategori inden for dyreverdenen, er der dog masser at opleve og interessante dyr at se.

Forskellige ådselædere i Tanzania

Ådselædere er som nævnt også en vigtig del af savannens fødekæde, hvorfor de også bør være en del af en safarirejse til Tanzania. Der er mange forskellige og spændende ådselædere i Tanzania, nedenfor kan du læse om nogle af disse.

Hyænen

Hyæne - Afrika- Tanzania

Hyænen er af rovpattedyr-familien, hvoraf der er fire nulevende arter. Disse er plettet, stribet og brun hyæne, og jordulven, som har fået sin egen underfamilie, da denne er mere spinkel bygget end de andre tre arter. Ens for alle hyæne-arterne er, at deres kost næsten er 100% animalsk, men alt efter arten er forholdet mellem mængden af byttedyr og ådsler forskellig.

Den plettede hyæne er klart den mest udbredte, og findes i Afrika, nærmere bestemt syd for Sahara. Således er denne at finde i Tanzania, og med god sandsyndlighed – siden denne er den mest udbredte. Den plettede hyæne er ydermere også en af de mere aggressive arter, og lever rent faktisk mere af dyr, som den selv nedlægger, selvom ådseldyr også er en del af dens føde. Den brune hyæne findes kun i begrænset omfang i det sydlige Afrika og især i tørre områder. Således kan man være heldig at støde på denne på en safarirejse i Tanzania. Denne hyæne lever mest af ådseldyr og nedlægger sjældent sit eget bytte. Yderligere har denne art ikke noget mod at spise insekter og planterester i perioder med tørke, hvor de fleste planteædere (potentielle byttedyr) vandrer mod drikkevand. Den lidt mindre hyæne, jordulven, lever rent faktisk mest af insekter, da denne har et relativt svagt tandsæt. Jordulven kan også findes syd for Sahara, nærmere bestemt nær Kalahariørkenen. Endelig er det den stibede hyæne, denne kan dog ikke opleves på en safari i Tanzania, da denne lever i den nordlige del af Afrika over mellemøsten og videre over til Indien.

Læs om hyænen her

Sjakalen

Sjakal i Afrika Tanzania

Sjakelen er en gruppe af mellemstore rovdyr i hundefamilien (Canidae). Sjakalen er opdelt i yderligere tre underarter, hvilket er: stribet sjakal, skaberaksjakal og guldsjakal. Sjakalen ligner som nævnt en form for en hund og opnår en længde på omkring 45-60 cm, en skulderhøjde på 30-50 cm og en vægt på 6-15 kg. Skaberaksjakalen er den der er størst chance for at opleve på en safari i Tanzania. Der findes netop to adskilte populationer af denne i Afrika, hvoraf den ene holder til i Østafrika, og den anden holder til i Sydafrika. Skaberaksjakalen har en gulbrun pels med en sortgrå saddel hen over ryggen. Skaberaksjakalen er altædende, men lever dog fortrinsvis af planter, kadavere, insekter og mindre gnavere.

Læs om sjakalen her

Gribben

Grib- Afrika - Tanzania

Gribben tilhører en gruppe af ådselsædende fugle, som består af 15 underarter, som er fordelt over de varmere lande i Europa, Afrika og Asien. Yderligere er der en art, som kun hører til i Amerika. I og med der er mange forskellige arter, varierer gribbene også i størrelse. Deres vingefang varierer fra 1,5 meter til 3 meter og i vægt mellem 1,5 kg til 12 kg. Gribbe holder for det meste til i åbent land, og deres udbredelse er i høj grad bestemt af områder, hvor der er stor forekomst af hovdyr, som netop udgør hovedfoden for de fleste arter. Således har gribbe generelt gode leveforhold på de afrikanske savanner. Gribbe er ydermere specialiserede svæveflyvere, og tilbringer dermed en stor del af tiden i luften, hvor de kan søge efter ådsler.

Læs om gribben her

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>